Zvanično poskupela putarina: Vlada Srbije saopštila odluku, evo koliko će se plaćati korišćenje auto-puta

Vlada Srbije donela odluku da se izmeni visina posebne naknade za upotrebu javnog puta, njegovog dela i putnog objekta kojom je definisana visina posebne naknade, tj. putarina.

Kako se navodi u saopštenju, putarina se povećava za 14 odsto onima koji naknadu za korišćenje auto-puta ne plaćaju putem uređaja za elektronsku naplatu putarine ENP.

Vozači koji koriste uređaj za elektronsko plaćanje imaće popust od šest odsto, pa će povećanje putarine iznositi osam odsto za njih.

Teretnjaci neće moći uskoro da izbegnu putarinu, jer će stara ideja Puteva Srbije biti ostvarena!

Podsetimo, naplata putarine biće uvedena i van auto-puteva za kamione koji su teži od 12 tona, potvrdio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Početkom godine, putevi Srbije raspisali su javnu nabavku tražeći stručnjake koji bi projektovali sistem naplate putarine teretnjacima i na putevima nižeg reda. Ministar Vesić otkrio je kako će to izgledati.

– Napraviće se portali koji će snimati, a ispod njih će se nalaziti vaga u asfaltu koja će meriti osovinsko opterećenje kamiona – rekao je ministar.

Izvor: kurir.rs