Zima se vraća posle vikenda: Na pojedinim planinama preko 20 cm snega – Temperatura pada na nulu

Uživajte u današnjem toplom vremenu – već sutra sledi premeštanje hladnog fronta, kiša i umereno zahlađenje. U petak posle podne i uveče na zapadu, jugozapadu i severozapadu regiona očekuje se jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima, piše Marko Čubrilo u najnovijoj prognozi vremena za Srbiju.

Naoblačenje će se u subotu tokom dana premestiti preko celog regiona donoseći kišu, ponegde i pljuskove dok je kratkotrajan sneg moguć na preko 900 metara nadmorske visine. Posle podne i krajem dana na severozapadu regiona padavine prestaju uz delimično razvedravanje. Maksimalne dnevne temperature kretaće se od 6 do 18 stepeni Celzijusa.

„Drugog dana vikenda biće promenljivo oblačno i malo toplije. Posle podne naoblačenje. U noći između nedelje i ponedeljka sledi razvijanje sekundarmog ciklona koji će se iz Tirenskog premeštati ka Jonskom moru. Početkom sledeće sedmice će ka nama sa severa prodirarti veća količina hladnog vazduha, dok će ciklon nad Jonskim morem uslovljavati povremene padavine“, prognozira Marko Čubrilo.

Od tačnog položaja ciklona zavisiće položaj, snaga i tip padavina. Modeli još nemaju tačnu lokaciju centra i putanju ciklona ali za sada se najveći deo Srbije, Crna Gora i jugoistočna i središnja BiH postavljaju kao oblasti gde bi padaviine trebale biti najjače. Nad ostalim delom regiona bi prolaznih padavina uglavnom bilo u ponedeljak ali bi zatim preovlađivalo suvo vreme.

Maksimalne temperature u ponedeljak kretaće se od plus 6 na severozapadu do oko 15 stepeni na jugoistoku regiona, dok bi sredinom nedelje bilo veoma hladno za ovo doba godine uz maksimume od 0 do +8 stepeni Celzijusa.

„Sa ovako jakim zahlađenjem planine južne, jugoistočne i istočne Srbije mogu dobiti i preko 20 cm snega, dok bi i niži delovi ovog prostora mogli akumulirati oko 5-7cm snega. Dosta snega bi dobile planine severa Crne Gore, istočne i dela središnje BiH, dok će vrlo obilan sneg mogle dobiti planine Bugarske, Makedonije, severa Grčke i većeg dela Rumunije. Duvaće jak, na udare i vrlo jak severni vetar, a duž Jadrana olujna bura“, navodi meteorolog.

Do kraja sledeće nedelje ostaje relativno hladno vreme uz mogućnost jutarnjih mrazeva i dnevne maksimume od 6 do 12 stepeni Celzijusa.

„Posle manjeg pogoršanja za vikend početak sledeće nedelje donosi jako zahlađenje uz padavine, posebno na jugoistoku regiona gde će planine dobiti obilan sneg, koji je moguć ponegde i u nizijama“, zaključuje meteorolog Marko Čubrilo.

Kurir.rs