Vredna porodica Mitić uspešno se bavi povrtarstvom: U selu kod Niša prostiru se zelena polja brokolija na 50 ari

U selu Čokot kod Niša na pedeset ari polja, prostiru se zelena polja brokolija. Domaćin Ivan Mitić je povrtarstvo doživljavao kao usputni posao, ali kako je rekao, tek kada je osigurao plasman proizvoda počeo je da pravi ozbiljnije planove. Kako je rekao, sada mu je jedini poblem manjak radne snage, kako bi proširio svoj biznis. To je inače i izazov sa kojim se suočavaju skoro svi mali poljoprivrednici.

„Puno mi u poslu pomažu supruga i moja majka, ćerkice su nam još uvek male, ali su one ipak najveća podrška“, rekao je uz osmeh Ivan Mitić.

„Pored brokolija, u zaštićenom prostoru na trideset ari imamo i zasade dugog krastavca. Obe ove kulture plasiramo u Maxi prodavnicama i mogu da kažem da nam je ta saradnja donela mnogo toga pozitivnog. Zahvaljujući tome što imamo siguran plasman, sada možemo da se fokusiramo da proizvedemo što kvalitetnije i što više.“

Worker shows broccoli on plantation. Picking broccoli. Tractor and automated platform in broccoli big garden. Sunny day. Woman hold broccoli head.

Porodici Mitić je sada uzgoj brokolija i krastavca primarni posao, međutim oni imaju i planove za proširenje svoje proizvodnje. Kako je Ivano ispričao, zaista nije bilo teško ispuniti uslove saradnje koje je postavio ovaj veliki trgovinski lanac.

„Još pre nego što smo započeli našu saradnju, ja sam imao mnogo iskustva u uzgoju povrća, pa nisam morao dodatno da se prilagođavam. Čak je meni to olakšalo rad, jer sam ranije morao da se bavim i uzgojem i plasmanom. Svake godine je lutrija kakvu ćemo cenu dobiti i da li ćemo uspeti da prodamo sve ono što proizvedemo. Dogode se, naravno, povremeno neki problemi u proizvodnji, ali mi imamo odnos obostranog poštovanja i zato se sve lako reši.“

Ova je porodica, jedan od 200 domaćih proizvodjača čije se voće i povrće, tokom cele godine može naći na pijacama Maxi supermarketa širom naše zemlje.

Ovaj mladi poljoprivrednik, Ivan Mitić rekao je da ne postoji mogućnost da se mašinski radi brokoli i krastavac, pa je zbog toga i ceo proces komplikovaniji i skuplji.

„Mi sadimo krastavac početkom marta, a sezona traje sve ukupno oko tri meseca. Brokoli se pak sadi početkom jula i posao sa njim završimo do kraja novembra. Tako da samo tokom zime imamo pauzu sa ove dve kulture“, rekao je Ivan.

Izvor: kurir.rs