Od sutra više nisu obavezne zimske gume i oprema: Evo da li ima gužve kod vulkanizera i koliko košta zamena

Od sutra, 01. aprila, vozači u Srbiji više nisu zakonski obavezni da imaju zimske gume na sva četiri točka, ukoliko na kolovozu ima snega, leda i poledice, niti da koriste drugu zimsku opremu.

Pored zimskih guma, u periodu od 1. novembra do 1. aprila vozači moraju da poseduju i lance za sneg ili nešto slično za povećanje prijanjanja guma, koje ako zatreba postavljaju pogonskim točkovima.

Zamena zimskih letnjih gumama nije obavezna, vulkanizeri ipak otkrili da to nije dobro.

Na pitanje da li ima gužvi ispred vuklanizerskih radnji, kao i koliko košta zamena, dobili smo informacije da juče i danas nije bilo neke gužve, a to znači da su vozači spremni pred prvi april, ili da još ne misle o tome.

Cene uglavnom kao i prošle godine, tako da zamena guma na istim felnama sa balansiranjem košta od 400 do 950 dinara po gumi za dimenzije guma do 15 inča.

Što su gume veće i cena je veća, pa za dimenzije 16-17 inča montaža uz balansiranje košta i preko 1.000 dinara po točku, a za putnička vozila sa promerom guma od 18 i 19 inča cena montaže sa balansiranjem košta i do 1.600 dinara.

Sa već montiranim gumama bez balansiranja, zamena točkova je jeftinija, s obzirom na to da je dosta lakši i brži posao, pa može koštati i do 1.200 dinara za sva četiri točka. Uglavnom su svi vulkanizeri zadržali cene od jesenas, kad su letnje gume menjane za zimske.

Na cenu takođe može da utiče i brend tj. proizvođač. Tako za novu letnju gumu dimenzije 165/70 R14 treba dati od 4.600 dinara za najjeftiniju do preko 9.500 dinara za najskuplje marke.

Jedna od najpopularnijih guma veličine 15 inča je 185/60 R15 i košta od oko 5.800 dinara do preko 11.000 dinara. 195/65 R16 košta od 6.600 do oko 17.000 dinara.

Postoje i univerzalne ili tzv. automobilske gume za sve sezone (eng. all-season tire) koje predstavljaju kompromis kada rešimo da ih kupimo, odnosno kada se dvoumimo između zimskih i letnjih, a želimo da uštedimo pare.

Ali, ostaje pitanje jesu li, zaista, adekvatna opcija? Sigurno je da imaju svoje prednosti, ali tu su i mane.

Na tržište su došle 1977. godine od strane američke kompanije Goodyear Tire & Rubber Company, a danas, kao i tada, su jednostavnije rešenje kada nastupe sezonske promene.

Na prvom mestu je isplativost, tj. ekonomičan faktor pogodnosti. Po pravilu, univerzalne gume treba da posluže u većini uslova tokom cele godine. Vozači ih praktikuje zbog uštede, kako novca, tako i vremena.

Mnogi stručnjaci i dalje predlažu upotrebu sezonskih guma, u zavisnosti od uslova na putu. Zimske gume su ipak zimske, pa u radikalnim uslovima, pokazuju bolji efekat, naročito što se tiče skretanja, kočenja na snegu kao i ponašanja volana.

Izvor:biznis.telegraf.rs