Vlasnik Titana ubeđivao milijardera da se vozi podmornicom: Nudio mu karte po nižoj ceni, tvrdio da je sigurnije od prelaska ulice

Nakon što je javnost obaveštena da su na dnu Atlantika pronađene krhotine podmornice Titan, oglasio se poznati tajkun Džej Blum iz Las Vegasa koji kaže da mu je vlasnik kompanije „OceanGate“ nudio jeftinije karte za njega i sina, ukoliko se odluče za eksediciju do olupine Titanika.

Džej je objavio i slike na kojima se vidi njegova prepiska sa vlasnikom kompanije „OceanGate“ Stoktonom Rašom. U porukama se vidi da mu je Raš nudio povoljnije „last minute“ karte od 100.000 dolara, iako je redovna cena 250.000.

Međutim, pored svog ubeđivanja, on je odlučio da ne ode iz bezbednosnih razloga.

„Bio sam veoma zabrinut za bezbednost, a Stokton mi je rekao da rizik postoji, ali da je mnogo bezbednije od letenja helikopterom ili ronjenja. Rekao mi je da je vožnja podmornicom bezbednija od prelaska ulice. Siguran sam da je zaista verovao u to što je govorio, ali je na žalost pogrešio“, objavio je Džej na Fejsbuku.

On je zatim rekao da su poruke nastale u februaru ove godine, a vlasnik kompanije ga je ubeđivao da se prijavi za jedan od dva putovanja koja su planirana u maju. Oba su odložena zbog lošeg vremena, a prvo koje je organizovano posle dužeg vremena bilo je 18. juna.

„Rekao sam mu da zbog obaveza ne možemo da idemo do sledeće godine. Umesto nas dvoje otišli su Šahzada Davud i njegov sin Sulejman. Svim žrtvama želim da počivaju u miru. Što se tiče mog sina Šona i mene odvojićemo vreme da zastanemo i pomirišemo ruže. Nikada nismo sigurni da će osvanuti sutrašnji dan. Iskoristite današnji dan“, napisao je on u objavi.

U porukama se vidi da je Raš u više navrata pokušao da uvere Džeja i njegovog sina da je put do Titanika bezbedan, piše Daily Mail.

Raš je imao i video poziv sa Džejevim sinom tokom kog ga je ubeđivao da je sve bezbedno i da se tokom vožnje civilnim podmornicama u poslednjih 35 godina niko nije čak ni povredio.

Ipak sva ova insistiranja nisu urodila plodom i Džej i njegov sin su odlučili da se ipak ne upuste u ovu avanturu, čak i po nižoj ceni.

Podsetimo, juče je američka obalska straža potvrdila da su svi putnici podmornice Titan poginuli nakon „katastrofalnog“ incidenta.

Kontraadmiral Džon Mauger, komandant Prve obalske straže rekao je da je otkriven repni konus podmornice na oko 500 metara od pramca Titanika na morskom dnu.

„Krhotine odgovaraju katastrofalnoj imploziji komore pod pritiskom. Nakon ovog otkrića, odmah smo obavestili porodice u ime Obalske straže Sjedinjenih Država i cele ujedinjene komande. Izražavam najdublje saučešće porodicama“, rekao je Mauger.

Izvor: telegraf.rs