Vlada donela odluku: Za ove potrošače struja će biti jeftinija 40 odsto – Iznos računa zavisi od nekoliko faktora

Novim merama Vlade Srbije račun za struju potrošačima u Srbiji može biti manji i za 40 odsto. Svi građani koji racionalno troše električnu energiju, moći da koriste popust u rasponu od 20 do 40 procenata, saznaje Kurir. Ovu preporuku je na predlog Ministarstva rudarstva i energetike danas usvojila i Vlada.

Popusti važe počev od oktobarskih računa 2023. godine, zaključno sa računom za mart 2024. godine.

„Svi građani koji budu smanjili potrošnju za više od pet odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine dobiće umanjene račune narednih šest mesec“, navela je Dubravka Đedović Handanović, ministarka energetike.

Kako kaže ministarka, ove godine je najviši prag umanjenja računa za racionalnu potrošnju uvećan sa 30 na 40 odsto.

„Dodatno ćemo podsticati da se deo potrošnje preseli u tzv. nižu tarifu, odnosno noću, kako bismo podstakli građane da energiju više troše u periodu kad je ona najjeftinija. Cilj Vlade je da stimuliše odgovornu potrošnju električne energije, jer to ujedno doprinosi pre svega novčanicima građana, ali i energetskoj stabilnosti zemlje“, objasnila je Đedović Handanović.

Popust će u određenom procentu važiti na mesečnom nivou, a država ovim putem želi da dodatno podstakne građane na racionalno korišćenje energije, koje doprinosi i stabilnom funkcionisanju energetskog sistema.

Novina u ovoj godini je da će procenat popusta biti dodatno povećan i da ide i do 40 odsto za najveće uštede, kao i da se građani dodatno stimulišu da deo potrošnje presele u tzv. nižu tarifu, odnosno noću, što praktično znači i niže račune za domaćinstva, ali bolje upravljanje potrošnjom sa gledišta energetskog sistema.

Zaključkom Vlade, koji je usvojen preporučuje se Elektroprivredi Srbije da kupcima iz grupe „domaćinstvo“ na garantovanom snabdevanju obračuna popust na obračun za električnu energiju ukoliko umanje potrošnju u odnosu na isti mesec prethodne dve godine u kome je ostvarena veća potrošnja, na sledeći način:

20 odsto popusta – za umanjenje potrošnje više od 5 odsto, a manje ili jednako 15 odsto.

25 odsto popusta – za umanjenje potrošnje više od 15 odsto, a manje ili jednako 20 odsto

30 odsto popusta – za umanjenje potrošnje više od 20 posto a manje ili jednako 25 odsto,

35 odsto popusta – za umanjenje potrošnje više od 25 odsto a manje ili jednako 30 odsto i

40 odsto popusta – za umanjenje potrošnje više od 30 odsto.

Preporučeno je i da se domaćinstvima obračuna popust od pet odsto ukoliko učešće niže tarife u mesečnom obračunu uvećaju za najmanje isto toliko u odnosu na učešće niže tarife u obračunu za isti mesec prethodne godine.

Izvor: kurir.rs