Veroljub Dugalić: „Moguće je da NBS proglasi moratorijum za isplatu kredita“

Profesor Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu i bivši predsednik Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić rekao je da je moguće je da se ponovi scenario od pre 2 godine kada je Narodna banka Srbije proglasila moratorijum za otplatu kredita.

– To bi možda u jednom trenutku bilo privremeno rešenje, a trajno će se naći kada se suzbiju problemi koji su doveli do nastanka inflacije. Kada inflacija krene, teško se zaustavlja sve dok se ne otklone uzroci koji su do nje doveli, a to je malo teže – kazao je Dugalić.

On kaže da je ono što NBS može da uradi je da smanji količine novca u opticaju i smanji tražnju, ali i dodaje da je to “pogrešan lek za bolest koju imamo”.

– Pravi lek je da dođe do normalizacije u snabdevanju strujom, naftom i gasom.”

Kad je reč o rastu referentne kamatne stope, on kaže da je teško reći do koje granice može da ide referentna kamatna stopa, jer ne znamo kolika će biti inflacija.

– Ako inflacija bude 30 odsto, onda će i referentna kamatna stopa da raste. Ako se inflacija zadrži na nekih 12 do 15 odsto, referentna kamatna stopa neće previše rasti – objasnio je Dugalić.

Izvor: blic.rs