Užas u Grčkoj: Dečaka iz Srbije ugrizla otrovna riba, njen otrov izaziva paralizu govora ali i infarkt

Svi jedva čekamo da odemo na more i da te dane odmora provedemo u uživanju, kupanju, šetnji pored obale… Ali ta idilična slika može da se pretvori u pakao u samo jednom deliću sekunde.

Ako letujete u Grčkoj taj haos lako izaziva jedna riba! Poznata je kao dragon fish, riba zmaj, drakena, a njen otrov je toliko jak da dovodi do paralize govora!

Ona inače živi u dubinama ali sve češće se ostvaruje blizak susret sa njom (za one koji je pronađu veoma bolan) u plićacima gde se sakriva u pesku ili među kamenjem.

Tako je bilo i ove godine, a jedna članica Fejsubuk grupe Grčka info objavila je prekjuče svoje dramatično iskustvo.

Sve se to dogodilo na plaži Trani Ammounda na Sitoniji, ali prema informacijama iz prethodnih godina na tu ribu možete nagaziti i u drugim popularnim letovalištima.

Iskustva kažu da protiv njene bodlje ne pomažu mnogo ni patike za plivanje, jer probija i kroz njih.

– Želim da objavim jedan veoma važan info, bez da unosim paniku! Moje dete od 8,5 godina je pre dva dana u plićaku pri samom izlasku zgazilo na ribu dragon! Zgazilo je desnom nogom da ribu koja ima otrovne bodlje. Simptomi – veoma jak bol. Sreća da je bio spasilac tu, koji nam je savetavao da nogu gde je ubodno mesto stavimo u toplu vodu, koja u toj situaciji umanjuje bol i umanjuje dejstvo otrova – napisala je ova majka.

Za pet minuta, rekla je, dete je prestalo sa vrištanjem.

– U apartmanu sam imala brufen (može bilo koji analgetik) i nešto protiv alergije. Uveče je noga otekla jer je u organizmu bilo toksina. Sve je u redu sada. Da vas ne plašim, nije čest slučaj. Doktor kaže jednom u mesec dana, ali kod odraslih može izazvati infarkt.

Drakena je otrovna morska riba iz klase zrakoperki. Ima otrovne žlezde na prvom leđnom peraju, koje podseća na bodlje. Mnogi je svrstavaju u red najopasnijih riba na Mediteranu.

U slučaju uboda ribe zmaja preporučuje se da se mesto uboda što stavi u vodu čija temperatura iznosi od 40 do 42 stepena!

Zanimljivo je da je otrov ovih riba termolabilan, tj. da nije mnogo opasan na temperaturama vode iznad 40 stepeni.

Obavezno se obratiti što pre lekaru! Postoje razni antibiotici, analgetici koji mogu da ublaže probleme koje otrov može da izazove.

Prilikom uboda, otrov deluje kao neurotoksin i kao hematoksin, dospeva u krv i izaziva otok na mestu uboda, a u nekim slučajevima može da izazove nekrozu kože. Sledeći simptomi uboda su uglavnom jaka glavobolja, bolom u predelu srca i otežanim teškim disanjem, a može da izazove i paralizu govora.

Izvor: kurir.rs