Ukoliko se lečite kod privatnika zbog liste čekanja, država vam može vratiti novac – Važi samo za 4 usluge

Zbog sve težeg zakazivanja termina za specijalističke preglede, ali i sve druge zdravstvene usluge, građani odustaju od državnih i odlaze u privatne klinike, a ono što malo njih zna, je da Pravilnik RFZO podrazumeva refundaciju troškova, ali samo određenih.

Neznatan broj ljudi uspeo je da refundira troškove usluga kod lekara privatnika, jer Fond pokrije uglavnom samo ono što naplate klinike sa kojima imaju ugovor, kažu doktori.

“Pacijenti sada moraju da dobiju potpis od tri lekara koji potvrđuju da na klinici ili u domu zdravlja nema slobodnih termina ili da je prvi termin za više od mesec dana, da bi mogli da dobiju refundaciju. Pravilo Fonda nalaže da određene medicinske usluge u privatnim ambulantama pokrije osiguranje, ali samo ako pacijent na njih mora da čeka duže od mesec dana. Ljudima je na kraju skuplja ta šetnja od lekara do lekara i prikupljenje papirologije, nego plaćanje privatnoj klinici. Ako bi RFZO refundirao svaku zdravstvenu uslugu koju građani Srbije obave u privatnim ustanovama, preko noći bi bankrotirao, pa ne čude brojne obaveze koje pacijent mora da ispuni kako bi mu uslugu pokrilo osiguranje“, objašnjava dr Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Prema Pravilniku RFZO, još od septembra 2016. godine, osigurana lica mogu ostvariti pravo iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, kako u državnim, tako i u privatnim zdravstvenim ustanovama.

Međutim, RFZO je sa privatnim zdravstvenim ustanovama zaključio ugovore samo za određene medicinske usluge, a tu spadaju: hiperbarična oksigenacija, biomedicinski potpomognuta oplodnja (BMPO – postupci vantelesne oplodnje), usluge operacije senilne i presenilne katarakte i usluge hemodijalize, i tu se spisak završava.

Pacijenti kojima su neophodne ove usluge, idu u privatne ustanove sa kojima je Fond sklopio ugovore i njihovo lečenje pokriva osiguranje. Ali, ako je u pitanju bilo koja zdravstvena usluga van „zaključenih ugovora“, refundaciju je skoro nemoguće dobiti.

„Fond u poslednjih 15 godina funkcioniše tako, da kada pacijenti donesu potvrdu lekara da ne mogu da ostvare zdravstvenu uslugu u državnoj ustanovi u roku od 30 dana i da su je ostvarili u privatnoj, njihova kompletna papirologija ide pred Komisiju. Tamo se utvrđuje da li je zdravstvena usluga koju su dobili privatno bila ‘hitna’ ili su ‘mogli još da čekaju’. Ukoliko nije bilo hitno, odbijaju refundaciju. Jedini pacijenti kojima se odobravaju refundacije su – trudnice“, priča za pomenuti portal zaposlena u RFZO, koja je zamolila da ostane anonimna zbog bezbednosti na poslu.

Samo u slučaju da filijala utvrdi da je zahtev za refundaciju osnovan, novac će osiguranom licu biti vraćen u visini stvarnih troškova, kažu iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Izvor: nova.rs