„Treba uvesti porez na pse i kazne za vlasnike“: Iz KSS smatraju da su trenutne kazne slabe – Napadi pasa sve učestaliji

Mahmud al Dagistani, generalni sekretar Kinološkog saveza Srbije, smatra da treba uvesti porez na pse i ističe da mnoge evropske zemlje imaju ovaj porez, bez obzira na to o kojoj veličini psa se radi.

„Sećam se da su šezdesetih godina postojali punktovi za vakcinaciju pasa. Svaki vlasnik bio je obavezan da vakciniše psa, plus da plati određeni iznos kao porez. Ako treba da se plati porez za psa, ja sam za to. Neka bude 1.000, 2.000, 3.000 dinara. Pomnožite to sa sa brojem vlasnika, pa neka ih je 400.000, vidite kolika je to suma novca“, naveo je Dagistani za današnju „Politiku“.

Na opasku da bi uvođenje poreza moglo dovesti do toga da veliki broj vlasnika pasa, zbog dodatnog troška, izbaci ljubimce na ulice, Dagistani je odgovorio da bi to moglo lako da se reši, pošto su psi čipovani i zna se ko su im vlasnici pa bi oni morali da plate kaznu. Kako on kaže, od tog novca bi se mogli finansirati azili za pse.

Dagistani ocenjuje i da bi trebalo pojačati rad komunalnih službi koje bi kontrolisale vlasnike pasa koji svoje ljubimce slobodno šetaju. Pita se i zbog čega komunalni policajci ne kažnjavaju vlasnike koji šetaju pse bez zaštitne korpe i povoca i izneo stav da bi takvi vlasnici trebalo da se kažnjavaju.

„Potrebno je primeniti zakon, pooštriti kazne, kako novčane, tako i zatvorske, jer su očigledno slabe“, rekao je Dagistani.

Smatra da je za svaki incident u kome učestvuje pas, kriv vlasnik, jer, kako kaže, ako je neko rešio da uzme psa iz ljubavi za sebe ili dete, mora i da brine o njemu.

Izvor: alo.rs