„Tata i stric mi poginuli, majka doji sestru i plače“: Fudbaler Pankov uhapšen u Holandiji ima surovu životnu priču

Radovan Pankov ovog leta je napustio Crvenu zvezdu i preselio se u redove Legije iz Varšave. Srbiju je zamenio Poljskom. I tamo mu je sjajno išlo,
a onda je sinoć kao grom iz vedra neba odjeknula vest – Pankov je uhapšen u Holandiji posle meča AZ – Legija.

Fudbaler koji je bio član mlade reprezentacije Srbije koja je 2015. godine osvojila Svetsko prvenstvo na Novom Zelandu, u emisiji „Preživeli“ pričao je o svom privatnom životu. Svoju tešku sudbinu podelio je sa gledaocima pomenute emisije.

Otkrio je kako je izgubio oca i strica, kada je imao samo 11 godina i kako je odrastao. Koliko mu je bilo važnu da u tim trenucima pored sebe ima majku, ali i dedu koji mu je pomogao da ranije sazri i postane čovek.

„Uz oca sam sve krenuo… Pa, i fudbal. Bilo je 100 loptu u kući, što fudbalskih, što košarkaških. Išao sam na njegove treninge, igrao sam na ulici. Deca danas mnogo rano kreću da treniraju fudbal i zato se brzo potroše i onda dođu sa 15 godina i kažu, neću da više treniram fudbal“, govorio Radovan Pankov i nastavio:

„Otac je igrao amaterski fudbal, igrao je polušpica, „desetku“, bio je tehničar. Treća savezna liga Jugoslavije to je najviši rang u kojem je igrao. Bio je član Bačke iz Bačke Palanke i ČSK iz Čelareva“, govorio je Pankov a na pomen oca potekle su mu suze.

Zanimljivo je i kako je dobio ime.

„Trebalo je da se zovem Nemanja, ali je tata prelomio i rekao da ću se zvati Radovan. Po dedi“, otkrio je fudbaler.

Sa 11 godina Radovan Pankov doživeo je porodičnu tragediju. Tada su u saobraćajnoj nesreći živote izgubili njegov otac i stric. Otac mu je bio uzor u životu, a on se sa očima punih suza prisetio scena koje zauvek pamti.

„Sećam se te noći. Težak sam na suzama, ne volim da neko oseti tu moju slabost… Tata i stric su se te večeri vraćali sa malog fudbala. Imali su termin u jednom selu i tamo u sali igrali fudbal. Ostali su na trećem poluvremenu, verovatno su popili koju čašicu više, mada mislim da to nije bio uzrok saobraćajne nesreće i njihove pogibije. Tata je dva puta dnevno putovao za Novi Sad, jer je imao firmu u Bačkoj Palanci, odlično je znao taj put. Bilo je klizavo te noći, tog 29. decembra, pred kraj godine. Desilo se ono najgore“, prisetio se Pankov očiju punih suza.

Na dan pogibije čuo se sa ocem.

„Skupio sam neki džeparac. Otišao sam da mu kupim košulju, za novogodišnji poklon. Čuli smo se nas dvojica, tog dana. Legao sam uveče da spavam, kao kroz maglu sam čuo glasove, interfon tokom noći… Ustao sam ranije, vidim puna dnevna soba ljudi. Jezivo. Sad mi slike naviru… Sećanja… Svi ćute, zamuckuju. Gledam gde je mama… Deda mi prilazi, slaže me naravno, kaže da se tati i stricu bore za život. Bio sam mali, ali teško je prevariti dete sa 11 godina. I tu mi deda sve kaže. Sruši mi se ceo svet“, ispričao je fudbaler.

Pankov je zatim sa gledaocima podelio jednu scenu koja možda i najbolje opisuje svu patnju i bol koju je prošla njegova porodica.

„Tražio sam mamu. Nađem je u sobi. Ona jadna u fotelji, doji malu setstru i plače. Ta mi scena stoji urezana za ceo život. Ništa. Taj period života mi je bio najgori. Poslali su me moji u Bačku Palanku tih dana kod druge babe i dede. Bio sam na sahrani, ali se ne sećam“, rekao je on.

Važnu ulogu u odrastanju Radovana Pankova odigrao je deda sa očeve strane.

„U početku sve mi je bilo čudno. Deda je smogao snage i uz njega je moj život počeo da se vraća u normalu. I mama naravno, ona je počela da radi. Imala je troje nas, mene i dve sestre. Nije mogao deda da nadoknadi oca… Ali, deda se trudio, i oko nas i oko dece od strica. I stric je imao sina i ćerku, a oni su bili još mlađi od nas. Kada mi je tata najviše bio potreban u tinejdžerskom periodu nije ga bilo… Baš mi je falio… Nekako sam brže odrastao od vršnjaka. Sva ta nesreća nas je više ujedinila, napravilo se jezgro oko naše familije. I dan danas je tako“, kaže fudbaler.

Iako mu je bilo teško, sa materijalne strane mu ništa nije nedostajalo.

„Mama se trudila. Sećam se. Bilo je teško, na jednoj plati, troje dece, sa svim mogućim potrebama. Ali, ništa nije nedostajalo. I kasnije u fudbalu, dobijao sam kopačke prve klase, išao sam na ekskurzije, imao za džeparac, užinu… Sve to mi je pomoglo, da se osamostalim, postao sam brzo svoj čovek, potpisao ugovor sa Vojvodinom, imao sam svoj dinar, pomagao sam porodicu. To tek sada vidiš, kad dobiješ svoju decu. Stariji sin se zove po ocu, Miloš“, zaključio je Radovan Pankov.

Izvor: kurir.rs