Sutra su Mladenci: Čim ustanete pogledajte u nebo – Žene imaju poseban zadatak

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 22. marta slave Svetih 40 mučenika. Ovaj praznik u narodu je poznat kao Mladenci, jer su strada1nici bili mladići.

Praznik mladih bračnih parova uvek se obeležava u vreme Vaskršnjeg posta. Međutim, kada Mladenci padnu u Čistu sedmicu, pravilo je da se pomeri u vikend pre.

Običaji vezani za ovaj prolećni praznik nalažu da na Mladence žene ustanu rano i mese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići, i simbolizuju dug, srećan i sladak život. Mladenčići se premazuju medom, domaćice ih nude deci i svim gostima koji dođu u kuću.

U narodu vlada verovanje da kakvo vreme bude sutra, takvo će biti celo proleće: ukoliko bude sunčano, pred nama je lepo vreme i mnogo sunca, sve do leta, a ako pada kiša, duva vetar i vremenske prilike nisu dobre, pred nama je turbulentan period.

Zbog toga bi valjalo da čim ustanete, pogledate kroz prozor, i vidite kakvo je vreme napolju. Ukoliko se jako osmehnete i imate pozitivne misli, veruje se da mlada možda i uspe da rastera oblake. Zato, osmeh na lice i verujte da će sve biti dobro.

Izvor: espreso.co.rs