Sutra počinje velika sedmodnevna kontrola saobraćaja: Evo šta će policija proveravati

Saobraćajni policajci od 5. do 11. decembra ove godine, sprovodiće međunarodnu akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na otkrivanje prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci.

Tokom akcije, koja se istovremeno sprovodi u 30 evropskih zemalja koje su članice organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope), u Srbiji će svakog dana angažovati sve raspoložive alkometarske uređaje, kao i uređaje za kontrolu prisustva psihoaktivnih supstanci u organizmu.

„Od početka 2022. godine, iz saobraćaja je isključeno 57.100 vozača, upravo zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola,što je za 11.000 više u odnosu na prošlu godinu, dok je čak 10.580 vozača zadržano na trežnjenju u službenim prostorijama jer su upravljali vozilom sa više od 1,20 promila alkohola u organizmu“, piše u saopštenju MUP-a.

Takođe, u tom istom periodu, u službenim prostorijama je zadržano 2.330 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, što je za 1.000 vozača više u odnosu na isti period u prethodnoj godini.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, apeluje na sve građane, povodom predstojećih slava i praznika, da strogo poštuju saobraćajne propise i da svojim odgovornim ponašanjem doprinesu očuvanju bezbednosti saobraćaja na putevima.

Izvor: kurir.rs