Novi model polaganja male mature za đake osmog razreda: Prijava za izborni predmet traje do 30. decembra

Od četvrtka 1.decembra, đaci osmog razreda počeli su da se prijavljuju koji će od pet predmeta – biologija, hemija, istorija, fizika, geografija – polagati na trećem testu na maloj maturi. Ovo prijavljivanje trajaće do 30. decembra, a ova generacija osmaka je prva koja treći test polaže po drugačijem modelu!

Umesto pet predmeta koji su učenici do sada polagali na kombinovanom testu, sada će moći da biraju i da polažu samo jedan od njih.

Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete, istakao je da će roditelji i učenici moći na dva načina da izvrše prijavu, tokom ovog meseca.

– Prvi način je odlaskom u školu i popunjavanjem određenog obrasca, dok je drugi način putem portala Moja srednja škola. Prvog dana izjasnilo se oko 2.700 učenika za treći test koji će izabrati – 35% njih je izabralo biologiju, 27% geografiju, 19% istoriju, 11% je izabralo hemiju i 8% fiziku. Međutim, dešavalo se da se učenik prijavi, pa da potom otkaže prijavu, tako da oni do 30. decembra mogu slobodno da menjaju šta god žele – rekao je Pašić za RTS i još dodao:

– Konačan izbor koji su načinili, učenici će moći da vide od 23. do 27. januara , a ako neko želi još da promeni, ili je došlo do nekih tehničkih poteškoća kod izbora, ili na primer čak i nisu stigli da prijave, 30. i 31. januara će moći da promene to neposredno u školi.

Pomoćnik ministra Pašić, savetovao je roditelje i učenike da urade kombinovane testove koji su bili poslednjih pet godina i da tek tada sagledaju iz kog predmeta smatraju da će ostvariti najbolje rezultate, tako da se za predmet iz kog su najbolje savladali gradivo i prijave.

Izvor: kurir.rs