Stručnjaci otkrili da li je dobro vreme za uzimanje kredita: Opet povećana referentna kamatna stopa, a to za građane znači ovo

Izvršni odbor je doneo odluku da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 6 odsto.

Povećana je i stopa na depozitne olakšice – na 4,75%, kao i stopa na kreditne olakšice – na 7,25%.

Izvršni odbor je prilikom donošenja ovakve odluke procenio da je potrebno nastaviti sa umerenim zaoštravanjem monetarnih uslova, kako ne bi došlo do rasta inflacionih očekivanja, kao i da bi se osiguralo da se inflacija nađe na opadajućoj putanji i vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja u horizontu projekcije, piše u saopštenju.

Ovo je od aprila prošle godine 13. povećanje referentne kamate, kada je prvi put povećana za 0,50 odsto sa 1 na 1,50 odsto. U istom tom iznosu je NBS povećala kamatu i u maju i junu, a Izvršni odbor se u julu i avgustu odlučio na povećanje od po 0,25 procenata, pa zatim u septembru za još 0,50 odsto. Potom je došlo do povećanja u istom iznosu i tri naredna meseca, dok su se u NBS u januaru, februaru i martu odlučili da uspore tempo podizanja referentne kamate i uvećaju je za 0,25 odsto.

Kako će se to odraziti na građane,i da li je pravo vreme za uzimanje kredita, kao i zbog čega cena zlata vrtoglavo skače, odgovorio je Dejan Gavrilović iz Udruženja građana Efektiva.

„Ovo znači kao i prethodnih 12 puta da će se građanima povećati krediti. Verovatno će poskupeti i novi krediti“, izjavio je Gavrilović.

„Banke moraju da nadoknade svoje troškove, pa će sigurno i krediti biti skuplji. To je signal svima koji su već uzeli kredit ili žele da uzmu, da je cena novca sve veća i da bi trebalo odluke da donosimo racionalnije. Isto tako nama iz NBS šalju signal da usporimo sa potrošnjom“, izjavio je finansijski ekspert Vladimir Vasić.

Izvor: kurir.rs