Šta se više isplati – kupiti stan ili graditi kuću? Predstavljamo detaljnu računicu: Ova stavka je presudna

Otkada su cene kvadrata stanova drastično poskupele, neki se vraćaju zaboravljenom trendu – gradnja kuće. Gruba gradnja kreće se od 500 evra po kvadratu, a sa kvalitetnijim materijalom kvadrat ide i do 750 evra. Prema toj računici kuća, čak i u centru grada od 80 kvadrata sa priključcima vode, struje i gasa može da se napravi za 62.900 evra i to za tri meseca.

Kako objašnjavaju stručnjaci, kada se sve stavi na papir, ista kvadratura kuće izađe i upola manje u odnosu na stan, međutim samo u slučaju da imate svoje zemljište, jer to ne ulazi u ovu računicu. Priključci vode, struje i gasa, pa i kanalizacija se dodatno naplaćuju, kaže izvođač radova Dejan Milenković.

Iako na prvu pomisao gradnja kuće izgleda kao preskupa investicija, krajnji rezultat kaže da i nije baš tako. Dodatni troškovi osim same gradnje su kanalizacija i priključenje vode, struje, gasa, što ukupno košta oko 2.500 evra ( struja 1.500 evra, gas 1.000 evra, voda 500 evra i
kanalizacija 400 evra).

Izvođač radova Dejan Milenković ističe da kuća može vrlo brzo da se završi, ukoliko se radi u kontinuitetu i da gradnju nekretnine ništa ne osporava.

„To može vrlo brzo da se završi. Naravno, sve zavisi od veličine, ali neka standardna kuća na sprat, može biti kompletno sagrađena za dva do tri meseca“, kaže Milenković.

Kako dalje navodi, cene ara jesu „skočile“ ali najviše u centru gradova, dok su u manjim naseljima pristupačnije. Na jednom sajtu za oglašavanje nekretnina plac na Vračaru po jednom aru prodaje se za skoro 40.000 evra, međutim prema rečima našeg sagovornika Milenkovića, na toj lokaciji on košta i do 200.000 evra.

Milenković podvlači da je za izgradnju kuće potrebno minimum tri ara i da na manjoj parceli ne može da se počinje gradnja. Međutim, kada je u pitanju kvadratura objekta na ovoj lokaciji, naš sagovornik kaže da može da bude i do 400 kvadratnih metara, u zavisnosti od toga koliko se gradi u vis, odnosno koliko će kuća imati spratova.

Cena nekretnina na teritoriji Srbije i dalje ide uzlaznom putanjom. U prošlom mesecu kvadratni metar najviše je poskupeo u Novom Sadu i to za 102 evra, dok je u centru Beograda cena pala za 15 evra.

Prema poslednjim podacima najniže cene nekretnina u prestonici su na opštini Mirijevo, gde je prosečna cena kvadrata 1.750 evra, dok na ostalim većim beogradskim opštinama cene preko 2.000 a u centru i preko 3.000 evra. Prema tome, stan od 80 kvadrata u centru Beograda koštao bi 240.000 evra, dok bi gradnja kuće koštala dva puta manje, ali samo ako na ovoj lokaciji već posedujete zemljište pogodno za gradnju.

Izvor: kurir.rs