Šta je ovo ispod poklopca paštete? Srbi otvorili polemiku na mrežama: Trećinu kutijice čini providna masa

Nekada su paštete su bile sinonim za jeftin doručak ili večeru. Danas kada kao nikada pre vodimo računa šta jedemo, ovakav obrok prvi je na listi za izbegavanje. Pritom, i cena im je skočila, pa sada i nije neki izbor za obrok. Paštete spadaju u grupu proizvoda sa najlošijim kvalitetom, jer se za njih uglavnom koristi meso najlošije kategorije i MOM (mehanički okoštano meso).

Snimak jedne paštete koja je neprijatno iznenadila onoga ko je kupio, podelili su iz Udruženja potrošača Efektiva.

„Pašteta sa… nečim!“, navodi se u opisu videa.

Naime, kako se može videti na fotografijama, gotovo trećinu kupljene paštete čini želatin. Usledili su brojni komentari korisnika Tvitera, a jedan od njih je skrenuo pažnju na to da je u pitanju jetreni namaz:

„To nije pašteta, to je jetreni namaz. Da je pašteta morali bi da se pridržavaju zvaničnog Pravilnika o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda od mesa i proizvoda od mesa. Ista je priča kada proizođač u nazivu proizvoda koristi termin ‘hotdog’ umesto ‘viršle’ ili ‘hrenovke'“, piše jedan komentator.

Drugi pak ističe da je upravo želatin najukusniji deo mesnih prerađevina:

„Nikad nisi naletela na zelatin u mesnom naresku? Cist protein. Nesto najukusnije sto postoji od mesnih preradjevina. Dobija se kuvanjem kostiju“, objasnio je on.

Drugi su u šali rekli da su u pitanju pihtije i da je ponuda koja se ne propušta: „To su pihtije svakako je prevara što su zakinuli za paštetu“,
„Pa to su i pihtije za istu cenu, ponuda koja se ne propušta“, „To je čist izvor proteina, belančevina i masti“, ređaju se duhoviti komentari.

Izvor: espreso.co.rs