Srbi veruju da se u narednih 7 dana iz kuće nikom ništa ne daje, a žene ovo nikako ne rade

Vučja nedelja je od 16. do 24 novembra, odnosno od Đurđica do Mratindana, koji se slavi 24. novembra, a za koju se veruje da predstavlja dane zaštitnike vukova.

U vreme mratinaca ništa se ne daje iz kuće, ne prede se vuna i ništa se ne pere. Krojači i obućari odmaraju, a žene ne rade ručne radove.

Prema narodnom verovanju, u tom periodu ukazaće nam kakva će biti predstojeća zima. Naime, ako dani budu magloviti, zima će biti promenljiva i maglovita, a ako bude vedro zima će biti oštra sa dosta mraza.

Inače, po narodnom verovanju, dani od Đurđica (16. novembar) do Svetog Mrate (24. novembar) pokazuju kakva će biti zima, koji se još nazivaju i Mratinci ili Vučiji dani jer je sveti Mrata zaštitnik vukova.

Veruje se da Sveti Mrata u ove dane gleda ko kako radi, zatim drži većanje s vukovima i određuje im koji će na koju stranu da navali.

Domaćinu koji najviše greši u ove dane, ne ide u crkvu i ne poštuje Svetog Mratu, u kuću i torove na zimu će doći hromi vuk, zvani kriveljan, koji je najopasniji i koga niko ne može da spreči u njegovoj nameri. U vreme Mratinaca ništa se ne daje iz kuće.

Izvor: kurir.rs