Spremite novčanike ukoliko zimujete na Kopaoniku: 5 ćevapa 1200 dinara, kafa skoro 300

Pre par dana otvorena je sezona na Kopaoniku i ove godine primetan je ogroman broj turista i skijaša. Osoblje u restoranima i kafićima je kao i uvek uslužno i ljubazno, ali cene su paprene.

S jedne strane je razumljivo da cene budu više, jer stanovnici Kopaonika i okolnih mesta žive od sezonskog turizma i ugostiteljstva, posebno imajući u vidu da je ova planina najposećenija zimi. Od decembra do kraja marta Kopaonik je pun turista, a lokali koji su na samim stazama ili omiljeni skijašima – „drže“ visoke cene u odnosu na objekte koji su malo udaljeni.

Primera radi, u jednom takvom kafiću, račun za dve rakije i jedan kapućino bio je 980 dinara. Oko 20 dinara manje je bio račun za ista tri pića, plus ručak (pola porcije jagnjetine sa lepinjom), u poznatom restoranu blizu Kopaonika.

U najatraktivnijim lokalima, porcija od 250 grama mesa (pet ćevapa) košta 1.200 dinara. U udaljenijem, pomenutom restoranu – ista porcija je 250 dinara. Dakle, razlika je čak 1.000 dinara.

U proseku, tri pića ćete platiti 1.000 dinara: kuvano vino je oko 300, kapućino i espreso idu čak do 280 dinara… Osim toga, u atraktivnim buticima, sa ski i sportskom opremom, nema nikakvih sniženja, pa se pripremite na priličan trošak ako vam nešto hitno zatreba.

Izvor: kurir.rs