Saša i Neda gaje najskuplju biljku na svetu: Od kilograma začina zarade 40.000 evra

Saša i Neda Nikolić iz Negotina po zanimanju su prosvetni radnici, a na ideju da uzgajaju šafran došli su sasvim slučajno kada su pročitali tekst o najskupljem začinu na svetu. Iskoristili su zemlju koju imaju i upustili se u neobičan biznis. U kraju poznatom po nepreglednim poljima vinograda, ovaj bračni par odlučio je da uzgaja šafran.

„Saznali smo iz medija neke stvari o šafranu, zainteresovali se i proučili kako se uzgaja. Bilo je teško da se nabave lukovice, i prve smo kupili u Francuskoj. Sada imamo 40 ari zemljišta pod šafranom“, započinje Saša svoju biznis priču.

Gajenje šafrana ne razlikuje se mnogo od drugih biljaka i nije preterano zahtevno, ali berba i obrada jesu.

„Čim procveta, on se bere, odvaja se tučak i on se suši. Ono što je bitno, da bi se zadržao kvalitet sve mora da se uradi istog dana. Cvet je tako nežan i brzo uvene, i teža je obrada ako se čeka, gubi se na kvalitetu. Nekada odlučimo da ne oberemo sav šafran jer ne možemo da stignemo sa obradom i ostavimo ga na njivi“, objašnjava Saša.

Da bi se dobio kilogram ovog začina, potrebno je ubrati i do 200.000 cvetova. U prvoj godini Nikolići su uspeli da proizvedu oko 30 grama začina. Svake godine dobijali su više, jer se svake godine lukovice razmnožavaju i rastu.

„U Negotinu i okolini se niko nije opredelio da pođe istim putem, jer prve tri godine ne možete da vratite uloženo. Najveća stavka su lukovice. Nama je sada lakše jer se one razmnožavaju, i uspeli smo da proizvedemo naše, ali svakako ta prva kupovina je zahtevna“, objasnio je Saša.

Jedan kilogram ovog začina košta skoro 40.000 evra. Jedan gram od 30 do 40 evra. Nikolići su zasada uspeli da uspostave saradnju sa pojedinim restoranima, deo njihovog proizvoda otišao je i u Francusku, a u poslednja dva meseca počeli su da dobijaju malo više kupaca. Šafran kod nas nije uobičajan začin, dok se u svetu koristi i u slatkim i u slanim jelima.

Izvor: kurir.rs