Šaran skoro kao jagnjetina i prasetina – Svež 750 dinara, a od cene prženog boli glava: „Ovako nikad nije bilo“

Prošle godine u mnogim ribarnicama vladala je nestašica ribe. Ove godine situacija je mnogo bolja i za posne slave domaćini nisu imali problem što se tiče nabavke, ali sada je problem cena. Sutra je veliki praznik kada se obavezno posti, stoga u ribarnicama već danas su ogromne gužve.

„Nikada se nije desilo da cena ribe bude skoro ista kao svinjetina i jagnjetina. Svež šaran je 750 dinara za kilogram dok je pržen 2000 dinara. Pastrmka je 800 dinara sveža, pržena 1300, oslić svež 530 pržen 1000 dinara. Najviše se traži šaran i to uglavnom pržen i najveću potražnju smo imali za Lazarevu subotu i Blagovesti kada smo prodali oko tonu šarana i 500 kilograma tolstolobika“, rekao je za RINU vlasnik ribarnice Darko Mirković iz Gornjeg Milanovca.

Mirković dodaje da su porudžbine za Veliki petak već pri kraju, a najveća potražnja je za svežom i prženom ribom, dok nešto slabije ide prodaja ribljih prerađevina kao što su pljeskavice i štapići.

„Prodaja sveže ribe je zadovoljavajuća, ali dosta više se traži pržena. Mi za naše kupce uvek izlazimo u susret i po njihovoj želji pripremimo čak dostavljamo i na kućnu adresu. Ja živim u Topoli, tu imam takođe dosta kupaca pa iz Gornjeg Milanovca za njih dopremamo izvesne količine pržene ribe“, objašnjava Mirković.

Inače, vlasnici ove ribarnice često učestvuju u raznim humanitarnim akcijama i pomažu onima koji ne mogu da priušte ribu, kako bi za najveće i najradosnije Hrišćanske praznike svi imali ukusan i kvalitetan obrok.

Izvor: espreso.co.rs