Rusi oduševljeni cenama u Srbiji: „Sve je kvalitetnije i jeftinije u odnosu na domovinu“ – Imaju samo jednu zamerku

S obzirom da u Srbiju dolaze uglavnom obrazovani Ruski državljani sa dobrim poslovima u stranim kompanijama, postavlja se pitanje koliko i kako troše novac u Srbiji.

Kako neki od njih ističu, mesečni troškovi im idu i preko 2.000 evra, a minimum 700 evra potrebno je kako bi izgurali mesec. Ono što je naročito zanimljivo je to da je za njih i pored svih poskupljenja Srbija mnogo povoljnija nego domovina.

Jedan sagovornik rekao je da su u Srbiju pored platežno imućnih došli i oni i oni čiji su troškovi potpomognuti isključivo ušteđevinom ponetom iz Rusije ili novcem koji im šalju roditelji.

„Običnim ljudima sa nekakvom ušteđevinom, u koju bih mogao i sebe da uvrstim, čini se da ispadne oko 500 do 1.000 evra. Od čega je samo kirija negde oko 300 do 400 evra“, rekao je Rus koji nije želeo da otkriva identitet.

Na pitanje o troškovima drugi sagovornik Andrej je slično rekao, da je sve individualno u zavisnosti od stila života koji su pojedini Rusi izabrali:

„Što se tiče budžeta u Srbiji, ako treba da koristite ekonomičan, studentski stil (stan, hrana, prevoz i ponešto još) to je oko 80.000 dinara. Ali ako želite da živite slobodnijim načinom života, potrebno vam je mnogo, mnogo više“, smatra on.

Na pitanje gde on najviše novca troši u Beogradu, odgovorio je da su to beogradski kafići koji su mu vrlo interesantni zbog ljudi koje sreće.

„Lično najviše novca trošim u kafićima jer Srbi mnogo vole da pričaju, a to mi se sve više sviđa“, rekao je Andrej.

Takođe, jedan od sagovornika je istakao da on za život u Beogradu izdvaja mnogo veću sumu novca od gorenavedenih.

„Oko 2.000 evra. Toliko mi je dovoljno za život u Srbiji. Sa tim novcem imam dovoljno da se kvalitetno hranim, kvalitetno oblačim i generalno kvalitetno živim“, navodi on.

Mnogi su isticali da je hrana u Srbiji duplo jeftinija, da je raznovrsnija i da je vrhunskog kvaliteta. Baš zbog toga, vole odlaske u restorane i kafiće.

„Na primer, kapućino u Beogradu se može naći po ceni od oko 220 dinara, a u Moskvi košta oko 500 dinara. A dobra večera uz čašu vina može da se nađe za 1.000, dok je u Moskvi najjeftinija oko 2.400 dinara. Mislim da imate fer cene, logistika, porezi su manji nego u Rusiji“, rekao je Andej.

„U Srbiji je negde oko 30 – 40 odsto jeftinije, ako pažljivo birate i uzimate jeftine brendove onda je razlika još veća. A ja sam konkretno uzeo testeninu za 100 dinara, odnosno po ceni od oko 50 rubalja, da probam. Dakle, u Rusiji za 50 rubalja kvalitet je mnogo lošiji“, tvrdi drugi sagovornik koji je želeo da ostane anoniman.

Jedan sagovornik je rekao da je voće poput maline, šljive ili jabuke u Rusiji preskupo. Naveo je primer suve šljive koja je kod njih delikates koji dostiže vrednost oko 3.000-4.000 dinara, a kod nas ih ima na svakoj pijaci po mnogo manjoj ceni. On je istakao i da je njemu prepaid paket 30 odsto jeftiniji ovde. Takođe, ista situacija je sa gradskim prevozom.

„Meso u Srbiji je mnogo bolje u običnoj prodavnici nego u Rusiji. Takvo meso po težini (koje mora biti izvagano i odabrano) u Rusiji se može kupiti samo od farmera, u prodavnici je kvalitet mnogo lošiji. Zauzvrat, gotove hrane ima vrlo malo, u Rusiji je ima više u prodavnicama“, primećuje on.

Izvor: espreso.co.rs