Računi, hrana, kirija, evo kakve su sada cene: Srbi u Nemačkoj se žale na poskupljenja – imam osećaj kao da cene rastu svakog dana

Srbi koji žive u Nemačkoj kažu da trenutna situacija nije uopšte laka i da je sve teže ispratiti finansijski ovakav rast cena.

– Imam osećaj kao da cene rastu svaki dan. Prosečni radnik, sada, skoro da ne može da uštedi. Živi se od prvog do prvog, a tako nije bilo ranije. Prethodnih godina skoro polovina zarade mogla je da se uštedi, kaže Jovana iz okoline Minhena.

Meso, ulje, šećer, brašno kako kaže najviše su poskupeli. Kada uporedimo sa prošlom godinu, velika je razlika. Brašno je bilo 39 centi, a sada 79. Šećer koji je ranije koštao 69 centi po kilogramu, sada je 1, 29 evra. Meso sada košta duplo više nego prošle godine.

Pored hrane i osnovnih životnih namirnica, poskuele su i krije.

– Kirije su poskupele za oko 15 do 20 odsto. Naročito su cene skočile za one koji sada hoće da iznajme stan. A poskupljenje za one koji već žive u stanu kreće se od 5 do 10 odsto – kaže sagovornica.

– Razlika ipak postoji za one koji su novi, i koji se tek sada odlučuju da iznajme stan, za njih cena neretko bude viša i do 50 odsto od uobičajene. Na primer, stan od 40 kvadrata koji je koštao oko 450 evra, sada ide i do 700.

– Kada sam uporedio cene struje koju plaćamo danas sa istim periodom prošle godine, shvatio sam da je razlika drastična. Cena struje 10. oktobra prošle godine iznosila je 0,32 centa po kilovat satu, a sada, godinu dana kasnije, plaćamo višu cenu od 0,55 centi po kilovat satu, kaže Peđa koji živi u okolini Berlina.

Gas beleži nešto slabiji rast, ali s obzirom na sva poskupljenja ostalih energenata, kao i osnovnih životnih namirnica nijedno poskupljenje nije zanemarljivo.

– Kada je reč o gasu, skok cena je nešto blaži. Takođe smo upoređivali sa istim datum prošle godine. Cena gasa danas je 24 centa, što znači kada uporedimo sa istim periodom prošle godine, cena je veća za 6,9 centi po kilovat satu, zaključuje on.

Izvor: blic.rs