Glumac rešio da se zamonaši: Mališa iz serije Moj rođak sa sela iskušenik u Hilandaru

Srpski glumac Lazar Dubovac (39), koga publika najviše pamti po ulozi Mališe u serijalu „Moj rođak se sela“, odlučio je da napusti glumu i da se zamonaši.

On već nekoliko meseci živi na Svetoj Gori, u manastiru Hilandar, što su nam potvrdile i njegove kolege.

– Hteli smo Lazara da angažujemo u novoj seriji, ali smo čuli da je napustio Srbiju. Čuli smo da je na Hilandaru i da želi da se zamonaši – priča jedan od producenata, koji je želeo da ostane anoniman, a već je s njim sarađivao.

Isto su nam potvrdili i naši turisti koji su se nedavno vratili sa Svete Gore.

– Videli smo Mališu. Hteli smo s njim da se slikamo, ali nam nisu dozvolili da ga fotografišemo. Čuo sam da se priprema za monaški život i da je trenutno iskušenik – ispričao je sagovornik.

Iskušenik je termin koji se u religiji koristi da se opiše osoba koja se sprema da se zamonaši i koja se nalazi u nekoj vrsti provere da li je sposobna za monaški život. Pripreme za monaštvo mogu da traju i nekoliko godina nakon kojeg sledi svečani čin, kada će Lazar dobiti i novo ime.

Odluka glumca ne treba da čudi jer on već više od 10 godina odlazi na Hilandar. Pre nekoliko godina pričao je kako je mir pronašao na Svetoj Gori.

– Nisam mogao da se nagledam lepote. Posle nekog vremena provedenog tamo čovek počne da se preispituje zašto je on ovoj planeti i kuda odlazi naša energija i stečeno znanje. Zapitao sam se: čemu jurnjava za poslom, svađe, dokazivanja? Ništa vam ne okupira pažnju – otkrio je on tada.

– Ko jednom ode na to sveto mesto, neka energija ga stalno vuče da se ponovo vrati – dodao je tada Dubovac.

On je tada ispričao da na poznate ličnosti više reaguju turisti nego monasi.

– Ljudi su me prepoznali i čudili se otkud to da im glumac kuva i služi kafu. Monahe ne interesuje ko sam ja, čime se bavim, koliko imam novaca, već je osnova svega ljubav. Kuvanje kafe je vrsta pažnje, a i to je ljubav. Pored toga, krčio sam put u šumi, čistio manastire, pravio sveće, brojanice – završio je Dubovac.

Izvor. kurir.rs