Proračuni guvernerke Tabaković: Pogledajte do kada će rasti inflacija i kolika će biti najviša

Potrošačke cene u oktobru veće su za 15 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, a guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković procenjuje da će inflacija u Srbiji biti iznad 10 odsto sve do poslednjeg tromesečja naredne godine.

Iako su analitičari centralne banke u avgustu procenjivali da će rast cena dostići vrhunac u septembru, pokazalo se da je i u oktobru inflacija nastavila da raste. Veliki rast cena energenata na svetskom tržištu prethodnih meseci i nastavak njihovog prenošenja na uvoznu inflaciju, uz efekte suše na domaćem tržištu i u većem delu Evrope, za posledicu su imali nastavak rasta domaće inflacije na 15 odsto međugodišnje u oktobru, što je iznad naših ranijih očekivanja, navela je guvernerka Tabaković u uvodnoj reči na prezentaciji Izveštaja o inflaciji – novembar 2022.

Kako Tabaković dalje navodi, prema novembarskoj srednjeročnoj projekciji, ukupna inflacija će ostati na povišenom nivou do kraja ove i početkom sledeće godine, ali će se posle toga naći na opadajućoj putanji.

„Znatniji pad inflacije očekujemo u drugoj polovini 2023, a povratak u granice cilja u drugoj polovini 2024. godine“, procenila je Tabakovićeva.

Iako ona nije precizirala do kog nivoa će cene da rastu, grafikon o projekciji inflacije koji prati guvernerkino izlaganje pokazuje da će međugodišnja inflacija do kraja marta sledeće godine najverovatnije biti u rasponu od 14 do 17 odsto.

Nakon toga će inflacija početi da opada, ali će iznad 10 odsto biti barem do septembra 2023. godine, pokazuje projekcija Narodne banke Srbije. Guvernerka Tabaković i njen tim predviđaju i da će se cene voća i povrća zadržati na relativno visokom nivou do kraja prvog tromesečja naredne godine.

Izvor: kurir.rs