Predsednik nagovestio: Računi za struju bi mogli biti uvećani već ove zime, a evo i za koliko

Sa mnogo strana se u poslednjih nekoliko dana dobijaju signali koji nagoveštavaju da će struja da poskupi. Iako još ne uvek ne postoje zvanične potvrde, najavljeno je da bi se cena mogla promeniti i tokom zimske sezone.

Međunarodni monetarni fond preporučio je državnom vrhu Srbije prilikom skorašnjih razgovora, da bi cena struje za domaćinstva trebalo da se koriguje bar za 10 odsto, a kako su mediji saznali, u MMF-u smatraju da nedavno povećanje cene kilovata za domaćinstva i male kupce od 6,5 odsto nije dovoljno da se pokriju troškovi proizvodnje električne energije i racionalno poslovanje Elektroprivrede Srbije u uslovima energetske krize.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je pre nekoliko dana da ne može da kaže da neće biti poskuljenja u nekom trenutku, ali da bi ono moglo da iznosi od 8 do 10 odsto.

Da bi do novog poskupljenja struje moglo doći u narednom periodu, potvrdila je za Euronews Srbija nova ministarka energetike Dubravka Đedović, koja je rekla da to to mora doći na dnevni red, „i to više pre, nego kasnije“. Kako je ministarka rekla, energetske kompanije u Evropi su povećale cene struje i gasa, tri, četiri, pet puta, a negde i više.

„Ne može drugačije. Tačno je da države daju velika ulaganja u energetski sektor. To radi i Srbija. Mi smo minimalno podizali cene struje i gasa, tako da moramo da pričamo o teškim temama za sve nas“, rekla je.

Poslednje poskupljenje struje koje je iznosilo 6,5 odsto na snagu je stupilo od 1. septembra za domaćinstva i male kupce, dok su računi za gas uvećani za 9 odsto.

Lazar Šestović, glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju, rekao je da se u energetici desila serija problema u najgorem mogućem trenutku i da situacija u Elektroprivredi Srbije može biti još dramatičnija ako se cena struje što pre ne koriguje.

On je takođe dodao da to zavisi od količine struje koju moramo da uvezemo. Rekao je da „mora da se nastavi sa redovnim prilagođavanjem cena i da bi samo na osnovu efekata povećanih troškova proizvodnje, struja trebalo da poskupi za 15 odsto.

Jedno prosečno domaćinstvo troši oko 350 kilovata mesečno i plaća račun oko 4.000 dinara, pa će novo poskupljenje struje od 10 odsto da im uveća račun između 370 i 400 dinara.

Na isto to ukazuje i Dejan Stojčevski, tehnički direktor Berze struje Sepeex, koji je rekao da jeftinu struju treba da imaju samo oni koji troše te prosečne količine, dok bi ostalima trebalo i mnogo značajnije da poskupi.

„Najjednostavniji način je jednostavno pustiti cenu električne energije. Trebalo bi da svi imamo beneficiranu cenu do 300 ili 400 kilovata, što je otprilike optimalno da se odrade najosnovniji kući psolovi, a sve preko toga bi trebalo da bude tržišna cena. Korišćenje električne energije za grejanje bazena, za hlađenje i grejanje na klimu mora da se plati više“, kaže Stojčevski.

On kaže da, ako neko želi da ima tri klime, mora to i da plati i ako bismo tako gledali ne bi više ni bilo potrebe za pozivima na štednju.

„Štednja se sprovodi cenom električne energije, a ne tako što je neko dobar i neko mu kaže da štedi. Mogu jedan dan da štedim, ali ako mi bude hladno, uključiću grejalicu, jer mi je to najjeftinije od bilo kog vida grejanja. Zato najfiniji oblik energije, mora da bude i najskuplji, u tom smeru treba da se ide“, kaže Stojčevski.

Prema njegovim rečima, cena električne energije na berzama je trenutno previsoka, ali on smatra da se ona nikada neće vratiti na nivo na kojem je bila pre dve godine.

„Možemo da zaboravimo cenu od 50 evra po megavatu. Objektivno je cena 120 i 180 evra. Marginalna cena je metodologija, a određuje je cena gasa i zato su vrendosti ova dva energenta podudarne u Evropi. Sada se ide na promenu dizajna i to će trajati godinu dve“, kaže Stojčevski.

I širom Evrope su se troškovi energije za domaćinstva skoro udvostručili u odnosu na pre godinu dana. Računi za gas porasli su za 111 odsto, a za struju 69, kako su pokazali poslednji podaci indeksa cena energije u domaćinstvima. U proseku, ove dve cifre znače povećanje računa za struju od 90 odsto, ili skoro dvostruko u odnosu na oktobar 2021.

Izvor:euronews.rs