Poskupelo meso pred novogodišnje praznike: Za plećku treba izdvojiti dve crvene – Jagnjetina nešto povoljnija

Novogodišnji i božićni praznici su pred nama, a pored poklona, valja priuštiti i malo bogatiju trpezu. Nju je, u većini slučajeva, nemoguće zamisliti bez mesa, a ono je ovog decembra znatno skuplje nego pre godinu dana.

Inflacija je u novembru bila veća od 15 odsto, što znači da su cene u proseku za toliko veće nego prošle godine u ovo vreme, ali neke stvari, kao što je meso, poskupele su i mnogo više od toga.

Naime, hrana i bezalkoholna pića poskupela su za 22,5 odsto. Cene mesa veće su za 19,4 odsto, skoro isto toliko skuplji je i hleb, dok je riba za godinu dana poskupela blizu 26 odsto. Mleko, sir i jaja su u istom periodu najviše poskupeli – čak 43,1 odsto, dok je poskupljenje kod ostalih prehrambenih proizvoda takođe značajno – 25 odsto.

Trenutno u trgovinama kilogram jagnjetine košta od 900 do 1.100 dinara, dok je prošle godine oko novogodišnjih praznika koštao od 600 do 680 dinara.

Juneća plećka bez kostiju sada je nekih 2.000 dinara, dok su juneća rebra od 750 do 800 dinara.

Početkom januara ove godine cena u prodavnicama za plećku bila je od 850 do 1.000 dinara, dok su juneća rebra bila od 670 do 730 dinara, a osim toga poskupela je i svinjetina.

Izvor: espreso.co.rs