Pogledajte kakvu su svlačionicu iza sebe ostavili fudbaleri Japana: Jedan detalj oduševio, a gestu njihovog selektora aplaudira ceo svet

Fudbaleri Japana svojim ponašanjem na terenu ali i van njega ne prestaju da oduševljavaju svetsku javnost. Nedavno je osvanula slika njihove svlačionice koju su ostavili u besprekornom stanju.

Fotografiju iz svlačionice Japana posle utakmice protiv Hrvatske objavila je zvanična stranica FIFA, a uz to, prikazali su i da su Japanci za sobom ostavili 11 origamija, što u ovoj državi predstavlja simbol časti.

Po već ustaljenoj tradiciji, đubre sa tribina posle utakmice pokupili su i navijači Japana koji su objasnili zašto to rade.

„Naše srce je čisto, tako da tribine moraju biti čiste. To znači da tim ispunjava svoju sudbinu. Sređivanje i čišćenje kada odemo je manifestacija naše kulture“, objasnio je jedan Japanac.

Selektor „samuraja“ Hadžime Morijasu održao je svetu svojevrsnu moralnu lekciju, duboko se poklonivši navijačima nakon utakmice. Naklonio se i ovim gestom jednostavno izvinio svima. Poštovanje, koje se naziva i „klanjanje“ ili „odžigi“, jedan je od najvažnijih aspekata japanskih međuljudskih odnosa, čija se kultura zasniva na poštovanju drugih.

Jedan od razloga za japanski naklon je i to što u pozdravima i ispraćajima nema rukovanja, poljupca ili zagrljaja, kao u mnogim drugim zemljama. Drugi je da pokažete poštovanje – naklon može značiti zahvalnost ili čak izvinjenje.

Izvor: kurir.rs