Ovo su svi čekali – cena kvadrata počela da pada: Novi Sad „povukao nogu“, stručnjak ocenjuje šta čeka ostatak Srbije

Vest koju smo dugo čekali i dočekali je da cena kvadrata počne da pada. Zvanični podaci pokazuju da je „nogu povukao“ Novi Sad, a da li je to signal i za Beograd i ostatak Srbije? Iznenađenje je usledilo u januaru, kada je cena kvadrata pala u Novom Sadu. Šta se to dogodilo da se ova lokacija izdvoji od drugih?

Milić Đoković, procenitelj i stručnjak za nekretnine ocenjuje da pad cene prosečnog kvadrata u centru Novog Sada nije nešto što treba da iznenađuje, već da je to bilo očekivano, imajući u vidu da su cene prethodnih meseci na ovoj lokaciji brzo rasle.

„Ovo se i očekivalo. Imajući u vidu da je na ovoj lokaciji u prethodnom periodu bio najveći rast, sasvim je normalno da posle izvesnog vremena, posle velikog rasta cena nekretnina dođe i do naglog pada. To je vrlo moguće i dešavaće se i u narednom periodu i na drugim opštinama sigurno“, ocenjuje Đoković.

On napominje da u sledećem periodu možemo očekivati slično i na drugim opštinama, gde je skok bio znatno viši, ali i na opštinama gde je ostvaren manji promet poslednjih meseci.

„Može da se desiti pad na lokacijama gde je bio veliki rast, kao i manji promet, ali kod nas po tom pitanju nema pravila. Razlog je što kod nas nema linearnosti kada su u pitanju cene kvadrata. Nama se cifre znatno razlikuju od opštine do opštine, i uopšte nema neke generalizacije, kao što se može videti i u praksi“, objašnjava on.

Izveštaj jednog portala koji se bavi nekretninama pokazuje da je početkom ove godine u svim većim gradovima osim centra Novog Sada, zabeleženo povećanje cena kvadrata stanova. Taj rast je dosta oscilirao, ne samo od grada do grada, već i po opštinama. Iako su mnogi koji planiraju da kupe nekretninu u novu godinu ušli sa velikim entuzijazmom da bi cene uskoro mogle da idu dole, struka kaže da do toga ipak neće doći. Naprotiv, prognoze su da cene nastavljaju da idu gore.

„Nastavlja se tendencija rasta, tako da do pojeftinjenja kvadrata u narednom periodu neće doći. Jedino što je vrlo verovatno da taj skok neće biti drastičan, nego će povećanje ići umerenim tempom“, kaže Đoković. On dodaje da čak i da bude manji broj stanova cene će rasti iz jednog razloga.

„Cene će i u tom slučaju rasti jer smo mi tržište vezanih transakcija. Kod nas kada neko proda stan, on ne ide da taj novac uloži u banku ili u neki fond, već ponovo ide da kupi nekretninu. I to je tako u 85 do 95 odsto slučajeva. To je jedan začarani krug u kome se vrtimo i zbog čega cene ne mogu da padnu“, kaže Đoković.

Izvor: mondo.rs