Ovo su plate predsednika i premijera u regionu: Pogledajte koliko zarađuje Vučić, a ko ima najveća primanja

Iako donose velike odluke koje mogu odrediti sudbinu zemalja o prihodima svetskih, ali i regionalnih predsednika i premijera ne govori se često.

Ukoliko se posmatraju plate predsednika i premijera u zemljama bivše Jugoslavije, listu predvodi Bosna i Hercegovina. Zbog državnog uređenja i tročlanog Predsedništva, na godišnjem nivou se u BiH za njihove plate, u ukupnom iznosu za sve članove, izdvaja nešto više od 100.000 evra. Osnovna mesečna plata člana Predsedništva BiH propisana je na 6.000 KM (oko 3.070 evra).

Što se tiče ostalih država regiona, „najbogatiji“ predsednik je prvi čovek Hrvatske Zoran Milanović. On je prijavio neto iznos plate od 3.555 evra na mesečnom nivou. Sličan iznos plate prima i predsednica Slovenije Nataša Pirc-Musar, koja na godišnjem nivou inkasira 42.456 evra, odnosno 3.538 evra mesečno.

Što se tiče predsednika Crne Gore, s obzirom na to da je Jakov Milatović izabran tek nedavno, kao uvid u platu predsednika Crne Gore poslužio je imovinski karton bivšeg predsednika Mila Đukanovića, koji je na godišnjem nivou primao 26.490 evra (2.207 evra mesečno).

Među onima koji primaju najmanji iznos kada je reč o plati je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je, prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije, prijavio mesečni iznos plate od 1.500 evra.

Osim osnovne plate, skoro u svakom slučaju postoje i druge naknade koje utiču na ukupan iznos prihoda premijera ili predsednika na mesečnom nivou. Svakako i ovi iznosi mogu da posluže kao dobar pokazatelj koliko se zapravo sredstava iz budžeta izdvaja za one koji donose bitne odluke i predstavljaju svoju zemlju u svetu.

Izvor: nova.rs