Ovo obavezno uradite pred Aranđelovdan: Zaštitnik anđela će vam tako ispuniti najvažniju želju

Praznik Aranđelovdan, u crkvenom kalendaru upisan je crvenim slovom i uvek se obeležava 21. novembra, kao spomen na jednog od anđela koji su se, prema verovanjima, sa vojskom svih anđela suprotstavili silama zla.

Sveti arhangel Mihailo, koji je simbol borbe protiv zla, na ikonama i freskama se slika kao nebeski ratnik u vojničkoj opremi, sa mačem, kopljem i zlim duhom koji je okovan lancima i leži pod njegovim nogama.

Na današnji dan pokušajte da izbegnete svađe, neprijatne susrete i mesta koja ne volite. Tražite od njega da vas zaštiti od zlih ljudi, negativne energije, i da nam podari snagu i mir.

Na dan praznika obavezno idite u crkvu i zapalite sveću, pomolite se svom anđelu i zatražite od njega da vam ispuni vašu najvažniju želju. Otvorite vašu dušu i srce, delite radosti i tugu i na kraju se zahvalite.

Dan posle slave, koja je inače jedna od najvećih kod Srba, od Arhanđela Mihaila zatražite da vam pomogne sa teškoćama na poslu. Bilo da je u pitanju bolja pozicija, želja za većom platom ili drugim poslom.

Postoji predanje prema kome je Arhangel Mihailo kao nagradu od Boga dobio mogućnost da se spusti u pakao dva puta godišnje i oslobodi duše grešnika pružajući im počinak u carstvu nebeskom.

Na dan svetog Arhangela treba širiti dobre misli, a ono što nikako ne smete da uradite jeste da nemoćne i siromašne terate od sebe. To će anđeo, koji je stalno uz vernike, kazniti.

Narodno verovanje kaže da se na ovaj dan može odrediti kakva će biti godina, u zavisnosti od vremenskih uslova tog dana. U nekim krajevima Srbije, ovaj se anđeo slavi i kao zaštitnik stočara, jer postoji verovanje da samo on može da otera vukove.

Od toga na koji dan se pada zavisi da li će Aranđelovdan biti proslavljen uz posnu ili mrsnu trpezu. Ako je u sredu ili petak, onda treba da bude posna, a žito je obavezno.

Izvor: stil.kurir.rs