One pomeraju granice: Ovo su srpske trans zvezde, od pevačica do modela – Promenile pol i postale omiljene širom sveta (FOTO)

U mnogim zemljama širom sveta, promena pola još uvek je tabu tema, pa je pozrebno zaista mnogo hrabrosti za ovako veliku životnu odluku, ali i mnogo je bitna podrška porodice i prijatelja.

Nema sumnje da je poznatim ličnostima mnogo teže, jer mediji prate svaki njihov korak, a šira javnost ih svakodnevno komentariše i sudi.

Alina Juhart

Alina Juhart iz Maribora privukla je veliku pažnju u „Zvezdama Granda“ i postala prava senzacija, ali ne toliko zbog vokala, koliko zbog priznanja da je transrodna osoba i svoje hrabrosti da na sceni bude ono što jeste i pošalje snažnu poruku Srbiji i regionu i svim ljudima koji se osećaju drugačije.

Njeno pravo ime je Alino, ali želi da je oslovljavaju s Alina.

„Mislim da je to bilo još kad sam bila devojčica, ali to je proces, pa i dan danas posumnjam u sebe. Znate, to nije lak život. Ponekad kad šetam ulicom, ljudi me gledaju, pa onda čuju glas, a ja moram da objasnim ljudima. Meni ništa nije teško, ali pre svega želim da pokažem da sam normalna žena koja voli da se ljubi, grli, da voli i živi život punim plućima“, ispričala je ona.

Elektra Elit

Tokom proteklih godinu dana, jedna od estradnih senzacija jeste i pevačica Elektra Elite. O njoj su pisali i domaći, ali i strani mediji.

Elektra Elite je u Švajcarsku došla iz Srbije pre 22 godine, kada je još bila muškarac. Danas iza sebe ima jedan brak, dva očinstva i jedan razvod i živi kao žena.

Priča o Electra Elite počinje u Bosni. Tamo je rođena sa fizičkim karakteristikama dečaka i odgajana je u njenoj srpskoj porodici u Hrvatskoj. Od malih nogu shvata da voli da se šminka i da nosi majčinu odeću. Od početka je osetila ženstvenost u sebi, kaže. Zato i danas kaže da je nekada bila muškarac, zbog čega se ovaj izraz koristi i u ovom tekstu.

Andrej Pejić

Možda najpoznatiji trans model sa ovih prostora je manekenka Andreja Pejić. Australijska manekenka srpsko-hrvatske nacionalnosti poreklom je iz Bosne i Hercegovine.

U julu 2014. godine objavila je da je promenila pol, i tako je time ostvarila svoj dugogodišnji san.

Otkrila je da je još sa trinaest godina otišla u biblioteku i pomoću kompjutera pretražila pojam promena pola. Tada je osetila veliko olakšanje koje je doneo dotok informacija o ovoj temi. Kako kaže, shvatila je da je to ono što treba da uradi. O tome je obavestila majku, baku i brata.

Tokom svoje karijere, Pejićeva se fotografisala za mnoge časopise. Neki od njih su Vog, Njujork i Šen!, kao i septembarski broj turskog izdanja L’Ofisjela.

Nataša Maza

Pevačica Nataša Maza prva je javna ličnost koja je priznala da je promenila pol. Ova transrodna pevačica postala je poznata javnosti nakon što su postojale sumnje da je imala aferu sa bodibilderom Lepomirom Bakićem.

Zbog njega je kasnije ušla i kao gost na najpopularnije imanje u Lisovićima, u sklopu rijalitija „Farma“, nakon čega je on odbio da priča sa njom.

Ona je mnogo puta govorila da je pre promene pola iza nje veoma težak period i mnogo stresne situacije, međutim uspela je da se izbori za sebe i sada uživa u svom životu.

Izvor: kurir.rs