Odzvonilo garancijama na 3 i 5 godina za belu tehniku: Doneta direktiva o zabrani ugrađenih kvarova

Evropski parlament doneo je direktivu o zabrani ugrađenih kvarova. Bilo je 39 glasova „Za“, dok je samo jedan bio „Protiv“. U pitanju je direktiva koju je inicirala poslanica u parlamentu Biljana Borzan. Kako je izjavila pregovori su trajali dugo, i bili su teški, a pored toga, postojao je i dodatni jak pritisak industrije.

„Korak smo bliže velikoj pobedi za potrošače“, navela je ona na svom Tviter nalogu.

Biljana Borzan je upozorila da se „radi se o tzv. programiranom kvarenju uređaja, građani su primetili da onog trena kada istekne garancija za neki uređaj, on se brzo pokvari. Uprkos tome što je tehnologija uznapredovala u odnosu na šezdesete ili sedamdesete godine prošlog veka kada su kućni aparati trajali po 10 i više godina, sada je taj rok 5-6 godina ili znatno kraće. To je neodrživo što se tiče okoline jer bacamo kabasti otpad ali je to udar na potrošački džep, jer se neki aparati moraju stalno da se obnavljaju“, istakla je ona.

Podsetimo, Borzan je sprovela istraživanje koje je pokazalo da čak 94 odsto građana Hrvatske smatra kako su uređaji proizvedeni pre 20 godina trajali duže nego uređaji proizvedeni danas.

Osim toga, istraživanja su pokazala kako se najviše uređaja pokvari između druge i treće godine upotrebe, odmah nakon isteka obavezne garancije.

Izvor: telegraf.rs