Odbio kuću u rodnom gradu, a Čačani ga oduševili gestom: Bora Čorba dobija posebnu počast od grada

Čuveni roker Bora Đorđević (71) uskoro će dobiti trg u rodnom Čačku koji će nositi njegovo ime. U velikom parku, u naselju Vinara u kome se rodio i odrastao, mini scena na otovorenom nosiće njegovo ime. Osim što se lično izjasnio da mu tako nešto imponuje, ideju su podržali brojni čačanski rokeri.

„U centru grada u velikom parku, tamo gde je sa svojim prijateljima započinjao svirke, jedan trg poneće njegovo ime. Tu je i mini scena, gde će mladi, još neafirmisani čačanski bendovi tokom leta moći da sviraju. Nas Čačanin i prijatelj Bora Đorđević svoj rodni grad proslavio je širom sveta. Građane ova odluka neće ništa koštati, jer nema promene podataka u ličnim dokumentima, u vidu promene adrese“, izjavio je Milun Todorović, gradonačelnik Čačka i dodao:

„To će se dogoditi veoma brzo, dok sve prođe kroz procedure gradskih službi. Sve nas posebno je ganula Borina rečenica prilikom njegovog skorašnjeg koncerta da će se u Čačak vratiti zauvek, na padine Jelice. I stihovi njegove nove pesme govore o tome, gde poručuje da se njegovo telo vrati u Srbiju, u Čačak, a srce da mu ostane u Sloveniji. Zato ce trg u parku poneti njegovo ime, da budućim generacijama bude u znanju da je jedan tako veliki muzičar svoju karijeru započeo baš na tom mestu“, istakao je Todorović.

I sam Bora Čorba je kroz osmeh komentarisao ovu ideju, prilikom nedavno održanog koncerta u Čačku.

„To priznanje obično daju posthumno, a meni to posthumno ne znači mnogo, jer neću znati. Voleo bih da doživim tako nešto u Čačku. Doduše, imam nešto slično u beogradskom Zoološkom vrtu, tamo postoji staza koja se zove „Borino sokače“, ispričao je tada roker.

One koji ga poznaju ne izenađuje Borina želja da za života dobije obeležje jer je oduvek bio buntovan, revolucionaran, uporan u borbi protiv „glupih pravila“. Ideju su podržali brojni rok i pop muzičari iz Čačka, otkrivajući detalje do sada nepoznate javnosti.

„Bora je to priznanje zaslužio svojim radom i tragom koji je ostavio u rok muzici i to je nesporno. Poznato je da je Bora uvek bio „slab“ na Čačane, zato je uvek kada je mogao pomagao mladim muzičarima koji stupaju na scenu. Javnost verovatno ne zna da je Bora mnogima poklanjao svoje tekstove, pisao aranžmane, urgirao i zvao producente, koristio svoje kontakte i veze, a sve u želji da Čačane afirmiše“.

Podsećamo, Bora je nedavno odbio ponudu svojih prijatelja koju mu nude kuću da se s porodicom vrati u Čačak. Roker trenutno živi u Sloveniji sa suprugom.

Izvor: kurir.rs