Nikolići za 32 godine braka izrodili petnaestoro dece – Samo zbog ove porodice otvorena je škola u selu

Supružnici Dobrica i Svetlana Nikolić iz sela Roande kod Svilajnca za 32 godine braka izrodili su 15-oro dece: 10 sinova i 5 ćerki, a od najstarije dece imaju i unučiće.

U ovom selu iz koga su meštani otišli u inostranstvo za boljim životom otvorena je škola samo zbog porodice Nikolić, a iz njihovog dvorišta se uvek čuje vesela graja. Dok najmlađi sin Nikola ima samo 6 godina, ovaj bračni par već ima i petoro unučadi.

„Trenutno u okolini nema niko brojniju porodicu. Moj otac je imao samo sestru i mene. Ali, ja sam oduvek želeo veliku porodicu i ništa mi nije teško da uradim za svoju decu. Uz dobru organizaciju i rad, sve se može. Teško je, ali ne žalim se“, započinje Dobrica Nikolić.

Kada su se venčali, Dobrica je imao 20 godina, a Svetlana samo 16. Tada je već bila prvi put u blagoslovenom stanju, nosila je blizance – Marka i Miloša.

„Oni su već odrasli i od njih smo dobili unučiće. Marko živi u Švajcarskoj, ima sina i ćerku. I Miloš se isto oženio, on je u selu Vezičevo kod Petrovca i ima dva sina. Takođe, i nastarija ćerka nam je podarila unuka“, ponosno ističe majka petnaestoro dece.

Svetlana ističe da veliku pomoć ima od dece i da zahvaljujući tome sve uspe da uradi. Ćerke joj pomažu oko spremanja hrane i kućnih poslova. Sada ima 48 godina, a najmlađeg sina Nikolu je rodila kada je imala 42. Mališani kažu da je mama strožija od tate.

„Moram malo da budem stroga, nije lako sa tolikom decom, ali sve može da se stigne. Malo je naporno, jer po ceo dan imam obaveze, ali želeli smo da imamo puno dece i sada su oni naša snaga. Svakodnevno, na primer, treba ispeglati po nekoliko mašina veša. Takođe, kuvam uvek nekoliko jela, ko šta voli. Pored toga, očistim kuću, a stignem i da održavam baštu“, kaže Svetlana.

Dobrica dodaje da su jako veliki troškovi za ovoliku porodicu, ali i da radi više poslova, kako bi deci obezbedio sve što im treba.

„Obrađujem 5 hektara svoje zemlje, sečem drva, kosim, a radim i druge uslužne stvari, koje su potrebne ljudima. Od toga hranimo decu. Više zaradom od rada, nego od poljoprivrede, ali tim namirnicama nahranim, bar, životinje.

Nikolići ističu da, iako je velika obaveza, nikako se ne kaju što imaju toliko dece i da su ponosni na njih!

Izvor: espreso.co.rs