Nema vajde za Miletu od trešanja ove godine: Kad plati troškove hemije i dnevnice od po 4.000 – On se nada se da će mu ova voćka doneti dobru zaradu

Voćari iz čačanskog kraja koji se bave uzgojem trešanja nadali su se ove godine kvalitetnom rodu i dobroj zaradi. Ali, iako je ova sezona obećavala zbog obilnih kišnih padavina rod je višestruko umanjen, a plodovi su slabijeg kvaliteta. Pojedini poljoprivrednici će čak morati da vade svoje stabla koja su uništena elementarnim nepogodama.

– Rod je poneo dobro, ali nakon velikih padavina voda je natopila parcele zbog kojih su stabla i voćke počele da trule. Moraću da ih sve vadim i ako da Bog da ih zasadim ponovo. Od čekivanog roda od 12 tona, na parcelama skoro i da nema šta da se ubere, sve trešne su skoro trule, u gajbice je od uprkos velikih očekivanja stalo samo oko dve tone trešnje, rekao je voćar Mileta Mojićević iz sela Gornja Gorevcnica.

Na tri parcele koje su ukupno dva hektara, pod kojim Mileta ima zasade trešnje, ove godine neće biti zarade. Otkupna cena je oko 170 dinara po kilogramu i to je prema rečima voćara zadovoljavajuće, ali problem je što nema roda. Iako su navikli na surove uslove u fabrikama pod otvorenim nebom, ovaj vredni voćar kaže da se ipak ne predaju.

– Zbog svega što se izdešavalo pred sam špic berbe, poslovaću sa gubitkom. Kada isplatim hemiju koju sam kupio, radnike čija je dnevnica bila 4.000 dinara, prevoz i hrana, nisam imao računa da se uopšte bavim trešnjarstvom ove godine, kaže on.

On je rekao, da će berba kajsije koja uskoro sledi na površinama od oko pet hektara, popraviti njegov ovogodišnji saldo, jer se nada veoma dobrom rodu i dobroj otkupnoj ceni.

Izvor: kurir.rs