Dečak se vratio sa ekskurzije na Zlatiboru sa više od 200 ujeda: Majka tvrdi da ima i temperaturu a to nije ono najgore

Pojedini učenici iz OŠ „Braća Jerković“ iz Železnika vratili su se sa crvenim flekama po telu,  za koje roditelji tvrde da su ujedi stenica nakon rekreativne nastave koja se održala od 13. do 20. juna u odmaralištu „Bela breza“ na Zlatiboru!

Medijima se javila majka jednog od deteta sa ujedima i podelila svoju priču. Majka dečaka (8) kaže da je dete imalo više od 200 ujeda, pa čak i na kapcima.

– Deca su sedam dana bila tamo. Prvih dana je sve bilo u redu, međutim, 17. juna pozvala me je učiteljica i rekla da je sinu izašlo nešto po rukama i vratu. Odvela ga je kod lekara i tamošnji doktor je konstatovao da je reč o alergiji zbog promene sredine. Bila sam zabrinuta. Sutradan mi je učiteljica javila da se to proširilo – rekla je majka.

– Sin se vratio 20. juna i sutradan dobio temperaturu. Odvela sam ga u dom zdravlja, gde su čak pomislili da nisu možda i morbile, a onda su me uputili na infektivnu kliniku i odatle na kožnu, gde su lekari konstatovali i u izveštaju napisali da je to od ujeda.

Ona je dalje rekla da su se u roditeljskoj vajber grupi javili još nekoliko roditelja čija su deca imala iste simptome.

– Još dve devojčice su otišle kod kožnog jer i one imaju iste ujede. Svi smo zabrinuti, a ja sam još zabrinutija otkako mi je dete reklo da su videli da osoblje hotela na terenima poliva gorivom i pali dušeke, posteljine i jastuke. Da li je moguće da se ovo radi u 21. veku i da se dozvoli da stenice ujedaju decu!

Majka dečaka kaže da dete ima temperaturu i mučnine, kao i da ga po celom telu svrbi i da zbog toga ne može da spava noću.

– Dobio je i terapiju, a vadili smo mu i krv. Povišen mu je CRP, ali nema virus u krvi.

Ona je dalje rekla da je jedna majka pronašla recenziju smeštaja od pre dve nedelje u kojoj se kaže da su deca tada u tom odmaralištu dobila alergijsku reakciju od ujeda stenica.

– Obratila sam se turističkoj agenciji „Beosonik“, preko koje su deca putovala, turističkoj inspekciji i Ministarstvu turizma i omladine. Pisala sam i hotelu, odakle sam dobila odgovor da su izvršili deratizaciju i dezinsekciju. Direktor hotela nas nije ni pozvao, iako je obećao, i verovatno se sve ovo gura pod tepih, ali mi smo angažovali advokata i podnećemo privatnu tužbu – kaže majka.

Iz turističke agencije „Bela breza“, u čijem vlasništvu se nalazi odmaralište, kažu da se svake godine objekat i sve prostorije pripremaju, čiste, uređuju i kreče, i da se menja dotrajali nameštaj, za koji kažu da nema dugačak rok trajanja jer su im gosti deca.

– Zavod za javno zdravlje Užice je detaljnu dezinfekciju i dezinsekciju uradio u februaru i martu ove godine, a kontrolu vode u bazenu „Eko SS“ u Užicu. Sobe, kao i cela zgrada, dezinfikovane su i u njima je ponovo urađena dezinsekcija. Imamo potvrdu i od angažovanog ovlašćenog pravnog lica od 14. juna, a dezinsekcija je odrađena dan pre izdavanja potvrde.

Iz turističke agencije „Beosonik“ kažu da ih je jedan roditelj telefonom obavestio da mu dete ima ujede po telu.

– Do 23. juna nismo bili obavešteni ni o kakvom problemu tokom boravka na nastavi u prirodi. Nakon telefonskog razgovora roditelj je prosledio mejl sa fotografijama. Kontaktirali smo sa odmaralištem „Bela breza“ u Rožanstvu, odakle nam je rečeno da su i na najmanji nagoveštaj da je alergijska reakcija izazvana alergenima u tom objektu odreagovali savesno i preduzeli adekvatne mere.

– Roditelji su se žalili nekoliko dana pošto je grupa napustila objekat. U ovom mesecu imali smo nekoliko inspekcijskih pregleda kojim nisu ustanovljene nikakve nepravilnosti u našem radu. Tačno je to da se izbacuju zastareli dušeci sa žičanim jezgrom i menjaju se udobnijim dušecima od nekoliko slojeva memorijskog sunđera radi prijatnijeg boravka gostiju.

Interesantno je da je ujed stenica gotovo bezbolan i da ne budi ljude iz sna. Prilikom ujeda stenice ispuštaju neku vrstu anestetika, koja čini da koža utrne i da se ujed ne oseti. Na koži ostaju crveni tragovi koji nalikuju bubuljicama, ispupčeni su i zadebljali. Tragovi ujeda se mogu javiti i 14 dana nakon ujeda, reakcija ne mora biti momentalna. Okolna koža može biti upaljena i iziritirana, mogu se javiti svrab, plikovi i alergijske reakcije, dok određeni deo populacije na koži nema nikakve tragove nakon ujeda stenice.

Ujed stenica je opasan jer stenice dolaze u direktan kontakt sa ljudskom krvlju. Nosioci su raznih patogenih mikroorganizama, od kojih same ne oboljevaju, ali ih prenose ljudima. Prenosioci su čak 28 vrsta potencijalno opasnih patogena

Izvor: blic.rs