Na Svetog Simeona nikako ne smete da uradite jednu stvar: Post je obavezan a verovanje za sutrašnji praznik nosi jaku pouku

Prepodobni Simeon Novi Bogoslov bogonosni i veliki Otac Crkve rođen je u Galati Paflagonijskoj, vaspitan u Carigradu i uvršćen u dvorjane cara Vasilija i Konstantina Porfirorodnih. Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra pored Prepodobnog Simeona obeležavaju i Svetog Grigorija Dvojeslava.

Ostavi sve radi Hrista i povuče se u manastir. Podvizavao se pod rukovodstvom starca Simeona, potom bio iguman manastira svetog Mamanta i najzad otšelnik. Najveći bogoslov posle svetog Grigorija Bogoslova. Osećao blagodat u srcu svome. Njegove su reči prava duhovna i bogoslovska otkrovenja.

Od svog velikog bogatstva sazida šest manastira u Siciliji i sedmi u samome Rimu u čast apostola Andreje, u kome se i on postriže. Silvija, majka njegova, takođe se zamonaši u jednom ženskom manastiru.

Običaj je da se posti, a nikako nije poželjno da pokrećete rasprave ili svađe.

Dvojeslov, ili Sabesednik, svetac se i naziva zato što je napisao knjigu pod tim imenom. Sastavio je i svetu Liturgiju Pređeosvećenih Darova, koja se služi sredom i petkom Časnoga posta. Njegov arhiđakon Petar viđao je goluba gde leti iznad njegove glave kad je sedeo i pisao.

Izvor: espreso.co.rs