Meštani se stide imena svog sela u Srbiji: „Nije prijatno kad moram da objašnjavam odakle sam“

Jug Srbije pun je toponima koji nose veoma neobične i čudne nazive. Krastavče, Donje i Gornje brijanje, Smrdan, Smrdić, Muzaće… Ali i Nevada, Alabana, Čungula, Arbanasce, samo su neka od imena sela koja se mogu naći kod nas.

Stariji gospodin Miroljub Ivanović iz sela Smrdan kaže da nije prijatno kada mora da objašnjava odakle je.

Želja da Smrdan dobije drugo ime i dalje postoji, ali, ne mogu da se dogovore koje bi novo dali selu, jer za koje god da se odluče, ispostavi se da takav naziv već postoji.

– Ovo je selo Smrdan. Bilo je tu jedno smrdljivo jezero. Isušilo se i nisu mogli da mu daju drugo ime, nego Smrdan. Ali mi ne smrdimo. Drugi kad čuju dođu da me mirišu, ali ja radim sa svinjama, pa se i ja usmrdim, ali drugi ljudi mirišu – kaže Miroljub.

Meštani Smrdana pokušavaju da ga promene i daju mu neko lepše Iako ime postoji više od 250 godina.

– Ja kažem da daju ime po mom ocu, zvalo bi se Stamenkovo selo. Ali oni neće. Hteli smo Toplica da damo, ali već su drugi uzeli i mi ostadosmo Smrdan – kaže Miroljub.

Zahvaljujući lokalnom funkcioneru, koji je poreklom iz tog sela, ime sela Smrdić promenjeno je u Izvor. Kako kažu, smetalo mu ime sela, pa rešio da ga promeni. Ipak i dalje je ostalo da se za meštane tog sela kažu da su iz Smrdića, pa čak i navigacija ga pokazuje kao Smrdić, što i dalje ostaje problem jer promena ovog imena nije zaživela.

– To staro ime, niko ne zna. Oni koji su znali su umrli – kaže Zoran Stanković, meštanin Smrdića.

U opštini Gadžin Han nalazi se selo koje već 500 godina nosi isto ime – Krastavče. Asocijacija je jasna, ali meštani tvrde da ovde ne rastu mali krastavci, već su beležili i krastavac težak 26 kila.

– Ja sam imala i od metar i od pola… – kaže meštanka Ljilja.

Na putu ka Nišu ima i selo zloslutnog imena – Zlokućane. Kažu da tu niko ni sa kim ne govori. Stalno se svađaju, pa selo zato nosi ovakvo ime.

– Ljubomora je na sve strane. Što bi trebalo da imaš komšiju, on ti nakaradno misli, što bi trebalo da imaš kuma … da ne pričam – kaže Živica Perić iz Zlokućana.

Izvor: prva.rs