Marica sumnja da joj je doktor polomio rebra na porođaju: „Ne mogu više da trpim bolove“ – Čeka se nalaz sa snimanja

Marica Mihajlović, porodilja iz Šida, koja je optužila ginekologa M. M. iz bolnice u Sremskoj Mitrovici da je kriv za smrt njene novorođene bebe, devojčice Elene, upravo je snimala rebra zbog jakih bolova koje danima trpi.

„Snimila sam rebra jer sumnjam da mi je doktor, tokom porođaja, povredio i rebra i da mi je možda neko rebro napuklo ili slomljeno. Ne mogu više da trpim bolove. Samo što sam izašla sa snimanja, sada treba da sačekam do sutra, kada će mi dati opis nalaza s mišljenjem lekara, koji to tek treba da pogleda“, rekla je Marica za Kurir.

U otpusnoj listi za novorođečne koje je preminulo 13. januara, nekoliko sati nakon rođenja, u Klinici za pedijatriju Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, u koju je Kurir imao uvid, piše da je smrt deteta nastupila u 4.38 sati 13. januara, a da je detetu „glava bila deformisana prisustvom velikog porođajnog naduva“.

U istom dokumentu piše i da je porođaj bio u terminu, vaginalni uz vakuum estrakciju. Položaj ploda bio je uzdužni, a plodova voda zelena, težina bebe je 4.080 grama, a dugačka je bila 48 cm.

Po rođenju bez srčane akcije, bledo atonično, aspirirano dosta zelenog sadržaja iz gornjih disajnih puteva, ventilirano. Dete intubirano, sprovedena reanimacija, piše u otpusnoj listi, u kojoj stoji i da je pet poslednjih minuta transporta iz bolnice u Sremskoj Mitrovici na kliniku u Novi Sad detetu nisu mogli da izmere saturaciju, a i da su beležili pad srčane radnje.

„Na odeljenje neonatalne intezivne nege i terapije beba je primljena u 1;45 i od tad se sve vreme sprodvode mere reanimacije“, stoji u otpusnoj listi u kojoj lekari daju mišljenje na osnovu kliničkog toka i prispelog obdukcionog nalaza da je „do nepovoljnog ishoda došlo usled teške perinatalne asfiksije ploda i masivne aspiracije mekonijuma (prva bebina stolica, prim. nov.), te posledičnog nastanka bilateralnog pneumotoraksa, te bilateralne suprarenalne hemoragije“.

Završena je i obdukcija male Elene, a u nalazu stoji da je beba preminula usled akušerskog nasilja. Roditelji su istakli da će se svim raspoloživim pravnim sredstvima boriti za pravdu.

Izvor: kurir.rs