Voće i do 4 puta skuplje na pijaci nego u marketu: Prodavci trljaju ruke, ljudi besni: „Zaista su preterali, sramota“

Cene u prodavnicama često zadaju glavobolje kupcima pa često odlučuju da odu na pijacu, misleći da će tamo bolje proći. Međutim, tamo ih neće zateći ništa bolja situacija, jer većina voća i povrća je skoro duplo skuplja. Primera radi, nar, koji u marketu košta svega 90 dinara po komadu, na tezgama se prodaje za čak 350 dinara.

Na pijacama kupce najčešće privlači sveža roba i niske cene. Na tezgama obično mogu da se nađu čak i viši iznosi, u odnosu na najskuplje supermarkete. Za pojedine proizvode, razlika je gotovo dupla.

Na pijačnim tezgama cene jabuka su uglavnom 130 dinara, dok se u prodavnicama kreću od 90 do 130, ali mogu se uzeti sve do 170 dinara, u zavisnosti od sorte.

Mandarine na pijaci koštaju 250 dinara, dok im je u marketu cena 150. Cena pomorandže se razlikuje za 70 dinara, odnosno na tezgama su 200 dinara po kilogramu, dok su u trgovinama 130.

„Uvek je na pijaci roba bila jeftinija. Ovo se sad sve izokrenulo. Pa gde ste videli da je na tezgi voće četiri puta skuplje nego u radnji. Sramota!“, kaže izrevoltirano Ljubica iz Beograda.

Kutija kivija može da se pazari za 300 dinara na pijaci, dok je u poznatom trgovinskom lancu 100 dinara manje. Za limun je cena ista, dok su banane na tezgi 220 dinara po kilogramu, a u marketu 190.

Žuti grejp je u prodavnicama 120, a na tezgi beogradske Bajlonijeve pijace 200 dinara.

Kod povrća, razlika u cenama nije toliko drastična, pa se tako crni luk i krompir, na pijaci i u prodavnici mogu naći od 80 do 100 dinara po kilogramu. Za šargarepu je nešto drugačija situacija, za koju je pijačna cena 130 dinara po kilogramu, a u prodavnici je svega 70.

Vrednost pasulja je, takođe, približna. Njihova cena na obe lokacije je između 350 i 400 dinara. Paradajz i krastavac, se po kilogramu prodaju od 300 za paradajz i 350 dinara za krastavac, dok paradajz u trgovini možete naći za oko 230 dinara.

Izvor: kurir.rs