Marica koja je izgubila bebu još jednom rasplakala Srbiju: Porodilja i u stravičnom trenutku misli na druge

Potresna ispovest Marice M. (27) o akušerskom nasilju na porođaju, od čijih posledica joj je, kako tvrdi, preminula beba, rastužila je ceo region. Marica se nedavno oglasila na društvenoj mreži Instagram i još jednom sve rasplakala.

„Imam da poklonim stvari za tek rođenu devojčicu i kozmetiku. Ako je nekome potrebno neka se javi u inbox“, napisala je. Podsetimo, lekar M. M. osumnjičen za akušersko nasilje u Sremskoj Mitrovici, uhapšen je juče i određeno mu je zadržavanje do 48 sati.

Porodilja i njena porodica dali su izjavu u policiji u kojoj su lekara M.M. (45) optužili za smrt novorođenčeta. Oni tvrde da je beba umrla zbog nasilnog porođaja. U Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici pokrenut je unutrašnji nadzor zbog smrti bebe, a oni tvrde da su za ceo slučaj saznali iz medija i da ga ispituju.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić očekuje da izveštaj o smrti deteta bude završen za dve nedelje. Zaštitnik građana pokrenuo je kontrolni postupak. On traži da ga Opšta bolnica u Sremskoj Mitrovici u roku od 15 dana obavesti o svim okolnostima koje su dovele do tragedije.

Marica M. je ranije ispričala i neke detalje tragedije koja je zadesila njemu porodicu. „Počela sam da gubim svest, a kada sam došla sebi mnogo babica je bilo oko mene. Uglavnom, kada je beba trebalo da se rodi, kada je krenuo porođaj, on je počeo to da radi nasilno, počeo je da viče na mene da ne sarađujem. Bila sam jako namučena, kiseonik su mi davali, počelo je skakanje po stomaku, pretnje, udaranje… Pretio je da će mi izbiti tri zuba, vređao. Ja sam ga samo molila za pomoć, nisam vikala niti se ružno obraćala da bi mi tako uzvratio, samo sam ga molila da spasi dete, da uradi carski rez. Babice su govorile „doktore, zar u ovakvom trenutku vređate ženu“ jedna ga je zamolila da tako ne priča. U tom trenutku je zaustavljen porođaj, dao mi je anesteziju i počeo da me seče da bi nasilno bebu izvukao. Tada je već počeo da mi skače po stomaku, mislim da mi je rebro slomljeno, ne mogu ni da dišem. Toliko imam bolova. Beba je mogla da udiše, ali nije mogla da izdahne vazduh zbog čega se stvaraju mehuri na plućima, a onda joj je stalo srce“, ispričala je porodilja u bolnoj ispovesti.

Nakon reanimacije, beba je poslata za Novi Sad, a ujutru je preminula. Marici ovo je bio drugi porođaj i u porodilište je primljena 11. januara, kada je sedam dana prešla predviđen termin.

Izvor: mondo.rs