Ko će od Nove godine morati da ima fiskalnu kasu na pijaci? Samo trećina prodavaca na tezgama biće izuzeto od obaveze

Primena novog zakona o fiskalizaciji za pijačne prodavce trebalo bi da počne 1. januara 2023. godine. Iako je primena fiskalizacija počela još u maju 2022. godine, pijačni prodavci su bili izuzeti iz ovog zakona sve do početka 2023. godine. Kako kažu iz Poslovnog udruženja „Pijace Srbije“ od Ministarstva nemaju još nikakvu preciznu informaciju u vezi ovog pitanja.

Novim zakonom o fiskalizaciji koji je krenuo sa primenom 1. maja predviđeno je da su svi obveznici u obavezi da koriste nove fiskalne kase. Prvobitno ovim zakonom je bilo predviđeno da svi pijačni prodavci moraju da imaju fiskalne kase, što je posle višednevnih protesta odloženo za 1. januar naredne godine, kako bi bio ostavljen prostor za pregovore.

Izvršni direktor Poslovnog udruženja „Pijace Srbije“ Savo Duvnjak za „Blic Biznis“ kazao je da se povodom ovog pitanja Ministarstvo finansija još uvek nije oglasilo i da još uvek nemaju precizne informacije kada se radi o pitanju fiskalizacije pijačnih prodavaca.

„Na bazi internih istraživanja, koja se sprovode najmanje dva puta godišnje na reprezentativnom uzorku preduzeća koja se bave komunalnom delatnošću upravljanja pijacama, procenjujemo da na pijacama u Srbiji posluje oko 10 hiljada preduzetnika. Takođe se procenjuje da je oko 30 odsto preduzetnika koji posluju na pijacama izdavalo kupcima fiskalne račune i pre donošenja novog Zakona o fiskalizaciji. To su prvenstveno vlasnici trgovačkih ili zanatskih radnji (pekare, mesare, ribarnice i sl.) koji zakupljuju poslovne prostore.

„Oko 70 odsto onih koji su takođe obuhvaćeni Zakonom o fiskalizaciji uglavnom rade na tezgama, na robnim i mešovitim pijacama. Reč je o preduzetnicima koji su u Agenciji za privredne registre uglavnom registrovani na šifre: 47.81 (trgovina na malo hranom, pićima i duvanskim proizvodima natezgama i pijacama); 47.82 (trgovina na malo tekstilom, odećom i obućom natezgama i pijacama) i 47.89 (trgovina na malo ostalom robom na tezgama ipijacama).

„Da sve bude još jasnije, registrovani poljoprivredni proizvođači, koji na pijačnim tezgama prodaju svoje proizvode, nemaju obavezu da izdaju fiskalne račune, Fiskalne kase su obavezne za preduzetnike koji na pijacama prodaju različite vrste robe široke potrošnje, prehrambene proizvode drugih proizvođača ili, na primer, voće i povrće iz uvoza.“

Kada je došlo do primene zakona o fiskalizaciji polovina pijačnih prodavaca je imala jasan stav o tome. Rekli su da upotreba fiskalnih kasa na pijaci neće biti moguća. 2023. godina se bliži, a time i konačna odluka o fiskalnim kasama na pijacama.

Izvor: blic.rs