Jede samo noću, a ovo je strogo zabranjeno: Poznato šta sve Dejan Dragojević mora da ispoštuje tokom Ramazanskog posta

Dejan Dragojević, nakon perioda ćutnje na priče o tome da je promenio veru, priznao je da je pre 4  godine prešao u Islam, te je tako pokrenuo lavinu komentara.

Naime, Dejan se nalazi u Meki u Saudijskoj Arabiji, gde je otišao na hodočašće. S obzirom na to da je 22. marta počeo Ramazan, svaki punoletni musliman po verskom zakonu, dužan je da bar jednom u životu, ako je sposoban, ode na hadžiluk u Meku.

Kako se pokrenula lavina komentara oko toga zbog čega je ćutao, mnoge je zanimalo čega će sada pobednik „Zadruge 5“ morati da se pridržava.

Ramazan je mesec koji je postojao i u kalendarima drevnih Arapa. Sam naziv Ramazan (Ramadan) potiče od arapske reči „ar-ramad” što u prevodu označava užasnu vrućinu. Muslimani veruju da se 610. godine nove ere, anđeo Gabrijel ukazao proroku Muhamedu darujući mu Kuran, svetu knjigu islama. Veruje se da se čuvena „Noć otkrića” dogodila tokom Ramazana, a postom muslimani odaju počast otkrovenju Kurana.

Kuran se sastoji od 114 poglavlja i smatra se da su u njemu zapisane direktne reči boga – Alaha. Hadisi su misli i poruke proroka Muhameda koji zajedno sa rečima od boga čine religijske tekstove islama.

5 stubova Ramazana

1. Savm – Tokom Ramazana obavezan je post od zore do sumraka.

2. Šahada – Verovanje da ne postoji drugi bog niti božanstvo osim jedinog boga Alaha i vera u njegovog jedinog prororka Muhameda (mir njemu).

3. Zakat – Običaj darivanja u humanitarne svrhe.

4. Salat/namaz – Molitva pet puta u toku dana.

5. Hadžiluk/hadž – Hodočašće u Meku, važno je da svaki musliman bar jednom za života poseti Meku, ukoliko je to moguće.

Po rečima Poslanika Muhameda, uz jelo i piće, stvari koje kvare post su: laž, psovka, ogovaranje, kleveta i strastven pogled.

Tokom ramazana islamskim vernicima je zabranjeno ratvanje, a strogo naređen post. Od vernika se očekuje da što vernije slede učenje Muhameda, što uključuje i nastojanje oko boljih međuljudskih odnosa. Važnost se pridaje čistoći misli i dela.

Po rečima Poslanika Muhameda, uz jelo i piće, stvari koje kvare post su laž, ogovaranje, kleveta i strastven pogled.

Ako neko slučajno pojede ili popije, to ne kvari post, uz uslov da vernik s time prestane čim se priseti da posti. S druge strane, ako se nemarom prilikom abdesta (obrednog pranja pred namaz) ili kupanja proguta samo kap vode, post je automatski pokvaren. Na taj način Islam razlikuje nepažnju od nemarnosti.

Izvor: pink.rs