Janko potroši samo 100 evra, a cele zime greje 230 kvadrata: Snašao se, ne koristi ni drva ni pelet

Janko iz Stare Pazove izazvao je veliko interesovanje Srba kad je rekao da za celu zimu na grejanje ne potroši više od 100 evra a greje skoro 230 kvadrata, te se svi pitaju kako mu to polazi za rukom.

Ovaj dovitljivi čovek je pronašao svoj način kako da smanji troškove grejanja na koje neki mesečno daju koliko on za celu zimu. Štaviše, Janko kaže da je ovaj način grejanja ekološki i zdrav, mnogo zdraviji od grejanja na fosilna goriva.

Janko je u video-klipu Agromedije otkrio da se greje na sojinu slamu pa tako za celu grejnu sezonu potroši samo 100 evra. Kaže i da nije jedini već da u njegovoj Pazovi ima još desetak komšija koji rade to isto.

„Ja se grejem na sojinu slamu, a sam proizvodim soju i kao nusproizvod, ta slama koja bi se koristila kao humusna struktura u zemlji, ja je koristim za loženje. Znači, moj kotao radi na bale od sojine slame“, otkriva Janko na video-snimku koji je objavljen na Jutjubu.

Kaže da mu je od prošle zime, koja je bila toplija, ostalo dosta pa ove nije balirao toliko a inače spremi 1.200 bala za jednu sezonu. Na pitanje koliko kvadrata greje, rekao je da je to 180 kvadrata kuće i preko garaža i pomoćni objekat, što je ukupno 230 kvadrata, a za celu zimu potroši svega oko 100 evra.

Janko u dnevnoj sobi ima i sobni termostat kojim reguliše temperaturu a u kući mu je uvek 21,5 stepeni. Bale kaže ubacuje na svakih pola sata ili neki minut više a može da se namesti i na relej pa da se ni na ubacivanje ne misli.

Kao jedini nedostatak ove vrste grejanja, Janko ističe da moraš da imaš uslova i prostora za držanje tih bala koje moraju da budu na suvom.

Najskuplje ga je koštao kotao koji je kupio pre više od 13-14 godina kad ga je platio 1.200 evra jer mu je trebao veći da bi mogao da ubaci celu balu. Probao je i druga rešenja ali ustanovio da je sojina slama ubedljivo najbolja jer najbolje greje, ima najbolji stepen iskorišćenja i pepela ne ostaje skoro ništa.

Izvor: kurir.rs