Izuzetak novog zakona o zabrani pušenja: Ovo su zatvoreni prostori u kojima će biti dozvoljeno pušenje

Ministarka zdravlja Danica Grujičić najavila je da će novim predlogom zakona pušenje biti zabranjeno, što je uznemirilo pojedine sugrađane, a negodovanje kod pušača probudila je činjenica da će ako ovaj zakon stupi na snagu, duvanski dim biti zabranjen čak i na autobuskim stajalištima, dečijim igralištima i sportskim manifestacijama.

Iako predlog ovog zakona predviđa zabranu pušenja i na nekim otvorenim mestima, neki zatvoreni prostori biće oslobođeni ove zabrane.

– Samo u posebno određenim smeštajnim jedinicama u hotelu, motelu, hostelu ili nekom drugom objektu koji obavlja delatnost u skladu s propisima o turizmu i ugostiteljstvu, pušenje može biti dozvoljeno, naravno uz ispunjavanje uslova kojis u određeni Zakonom – rekla je pomoćnica ministarke zdravlja Jelena Janković.

Ona je rekla da se zabrana pušenja takođe odnosi i na elektronske cigarete, kao i da se ovom dopunom precizira član u zakonu kojim je pušenje zabranjeno u svakom zatvorenom radnom i javnom prostoru.

– Ovom zabranom obuhvaćeni su i ugostiteljski objekti, bez mogućnosti da se u zatvorenom radnom prostoru odredi posebna prostorija koja je namenjena isključivo za pušenje i u otvorenom prostoru za održavanje pozorišnih, bioskopskih i drugih vrsta predstava, kome se dodaju i sportske – rekla je ona.

Prvo su se ugostitelji pobunili protiv ovog predloga zakona, govoreći da su ključni razlozi za to veliki gubitak prihoda u prethodom periodu, kao i činjenica da su upravo pušači oko 70 odsto posetioci noćnih klubova.

Beograđani imaju podeljeno mišljenje,neki bi se radije odrekli kafe nego cigare, a drugi pristaju na ideju da se smrzavaju u baštama kafića, ne bi li uživali u duvanskom dimu.

Izvor: telegraf.rs