Hrvati opet brane srpskim pevačima da nastupaju na njihovom ostrvu: Karleuša im poslala brutalnu poruku

Nakon apela Domovinskog pokreta da srpskim pevačima Jeleni Karleuši, Aci Lukasu i Harisu Džinoviću zabrane da nastupaju u njihovoj zemlji, usledio je žestok odgovor Jelene Karleuše.

„Domovinski pokret očigledno nema pojma ni kada je reč o muzici ni kada je reč o tome šta pripada našem podneblju. Ako im je tehno muzika okej, gde se mladi drogiraju do jutra, ne vidim problem koji imaju sa pop muzikom koju ja izvodim. Ja se bolje uklapam u evropske standarde koje pominju, tako da se manu lupetanja o nečemu o čemu nemaju pojma“, započela je Jelena.

„Ako im je problem što dolazim iz Srbije, neka zamisle da dolazim sa Marsa i sve će biti okej! Mene hrvatska publika obožava, a ovih lažnih stručnjaka i moralista uvek je bilo i biće. Neka dođu na moj koncert da vide pravu svetsku zvezdu“, poručila je Karleuša u svom stilu.

Podsetimo, u Hrvatskj opet određeni pojedinci ili grupe zalažu se za zabranu nastupa srpskih pevača u njihovoj zemlji.

Ovog puta, Domovinski pokret Kaštela putem svog Fejsbuk profila upitao je gradonačelnika Ivanovića zbog čega je dozvolio nastup Jelene Karleuše, Ace Lukasa i Harisa Džinovića na hrvatskom ostrvu Barbarinac u Kaštelanskom zalivu, u sklopu festivala „Island of Love“.

Jedan od razloga je taj jer se ostrvo nalazi na listi preventivno zaštićenih dobara.

„Gradonačelniče Ivanoviću, zašto ste dozvolili nastup Karleuše i Ace Lukasa na Barbarincu? Ostrvce Barbarinac je arheološko nalazište sa morskom i kopnenom arheološkom zonom u Kaštelanskom zalivu. Omiljeno je izletište Kaštelana, Vranjičana, Solinjana i Splita. I ovog leta postaje mesto zabave, a „Island of love“ na ostrvu Barbarinac godinama je tehno žurka oaza koja se posećivala i pamtila po dobroj zabavi. Ove godine „Island of Love“ ugošćuje Jelenu Karleušu, Acu Lukasa i Harisa Džinovića. Kaštelanski zavičajni pokret smatra da ovaj muzički izraz ne pripada našem podneblju i da moramo sačuvati mediteransku i evropsku kulturu kojoj pripadamo“, poručili su na svojoj Fejsbuk stranici iz Zavičajnog pokreta i dodali da su dužni da čuvaju kulturna dobra.

„Pored domaćih, festival posećuju i brojni strani turisti. Muzika oblikuje našu stvarnost i društvenu filozofiju, a pomenuti izvođači pripadaju drugom identitetu. Prljavo pozorište otvara festival i nakon njih tokom jula Kaštelani, Vranjanci, Solinjani, Splićani i brojni gosti slušaće Karleušu, Lukasa i Džinovića, da li su u tom trenutku bili u Barbarincu ili ne. Muzika se širi zalivom. Mi smo dužni štititi kulturno dobro, a grad Kaštela, koji je izdao koncesiju na zaštićeno kulturno dobro, treba da vodi računa o tome koja će se događanja organizivoati na ostrvu“, napisali su na njihovoj Fejsbuk stranici.

Izvor: kurir.rs