Finansijski ekspert upozorio šta nas čeka: „Izađite iz gradova i prodavnica i pravac na selo“ – Kamatne stope će i dalje rasti

Finansijski ekspert Vladimir Đukanović je govoreći o inflaciji u Americi koja je i dalje iznad osam posto ocenio da to nije dobra vest ni za koga. On je govorio i o tome koliko će ova ekonomska kriza trajati i kako će to uticati na običnog čoveka.

Govoreći o kućnom budžetu Đukanović kaže da je prvi budžetski ekspert koga je upoznao bila upravo njegova majka.

„Ona je kad smo bili klinci imala svesku jednu u kojoj je uzela 31 stranicu i od svake napravila džepić u koji je stavljala pare za taj dan. Šta se tog dana ne potroši ide u štek. I mi smo dosta uspešno živeli na taj način. Moji roditelji su bili nastavnici fizičkog u osnovnoj školi. Poenta je da svoj životni standard prilagodiš novonastaloj situaciji. To su surove činjenice, moraš da smanjiš izlaske, moraš da smanjiš potrošnju. Jednostavno moraš da razmišljaš šta i kada kupuješ. Što kaže naš narod moraš da se stisneš. Dolaze takva vremena. Čarobne formule nema. Što si disciplinovaniji oko tog budžeta to ćeš lakše prebroditi ovaj period“, objasnio je Đukanović.

Ipak, kako kaže, u Srbiji nećemo imati problema sa gladi.

„Mi proizvodimo jako mnogo hrane. Vidi, danas svi uđemo u prodavnicu i hoćemo kilo ovoga, kilo onoga i kukamo kako je skupo. Izađi iz prodavnice, sedi u kola idi 50 kilometara u neko selo i tamo nabavi meso jeftijije. Tako se nekad radilo. Ali sada svi hoće da samo pređu ulicu uđe u prodavnicu, ili na pijacu i da onda još plati jeftino. To tako ne može. Žalimo se na trgovce, na maržu. Ljudi, niko ne radi džabe. Niko tebi neće usred Beograda da donese nešto na noge i da to bude jeftino“, objasnio je Đukanović.

Prema njegovim rečima neminovno je da će kamatne stope i dalje rasti.

„Čim je ovolika inflacija kamatne stope će jako brzo doći do 10, 11 ili 12 posto. To će se desiti za nekih šest meseci, evenutalno do godinu dana. Neko je uzeo kredit 100.000 evra sa kamatom od 1,5 posto. On za godinu dana treba da vrati 1.500 evra kamate što kad se podeli na 12 meseci nije mnogo. Ali zamisli kamata 12 posto. To je onda 12.000 evra samo kamate. To je jednostavna matematika ali koju ljudi ne uzimaju u obzir kada pozajmljuju novac od banke. Zato sam svima govorio – tražite banku koja će vam dati fiksnu kamatnu stopu. Skuplje je to na početku ali je na duže staze bolje i sigurnije. Nema rizika. To ti je ta rata kredita od početka do kraja odtplate. Ali kada je varijabilna i vezana za euribor onda se ona menja“, rekao je Đukanović.

Izvor: kurir.rs