Dr Miljko Ristić se oglasio nakon situacije sa Gudeljom: Nama i u reprezentaciji igraju nespremni fudbaleri

Fudbaler Dragiša Gudelj, brat Nemanje Gudelja, tokom utakmice u Španiji ostao je bez svesti. Ovaj 25-godišnjak je sada stabilno i pod konstantnim nadzorom lekara.

– Sve sportske aktivnosti su drugačijeg intenziteta. Mi sprovodimo medicinske testove, koji su verodostojni. Obaveza je svih fudbalskih ekipa i sportista da se podvrgnu tim testovima, kako se ovakve stvari ne bi dešavale – započeo je dr Miljko Ristić i objasnio od čega se sastoji jedan ovakav test.

– To je test opterećenja koji ne zahteva veliku opremu. Za pojedine sportove otpor se intenzivira od 25 vati, obični ljudi izdrže do 100. Međutim, za alpiniste je potrebno da se izdrži test od 250, a za sportiste od 150 do 200 vati – objašnjava Ristić.

– Ne znam da li je rađen test za pacijenta o kom pričamo, ali ima primera da brojni sportisti nisu ni pregledani. Odlazeći na brojne seminare FIFA, kad smo razgovarali o iznenadnim smrtima na terenu, dolazili smo do otkrića da na mnogima nisu ni rađeni testovi izdržljivosti, pa nisu ni mogle da budu otkrivene neke srčane mane – otkriva dr Ristić.

Doktor Ristić objasnio je i šta se dešava na fudbalskim treninzima, koji su takođe parametar za fizičko stanje igrača.

– Veliki deo sportskih ekipa nije pokriven kondicionim trenerom, što bi trebalo da bude obaveza. On je taj koji određuje test koji svaki fudbaler može da izdrži sa sigurnošću i na osnovu kog dobija dozvolu da se takmiči – kaže Ristić i na kraju podseća na jedan loš primer u srpskom fudbalu.

Izvor: kurir.rs