Testament Ilinke i Đura ostavio sve bez reči: Gastarbajteri dali 700.000 evra nepoznatim ljudima

Ovaj čin dogodio se 2016. godine, kada je Institutu za majku i dete javljeno da će dobiti donaciju od preko 700.000 evra. Donator nije bila neka javna ličnost, već baka i deka Đuro i Ilinka Trifunović koji su usled balkanskih previranja otišli u inostranstvo, gde su do kraja živeli.

„Institut za majku i dete u Beogradu dobio je donaciju vrednu 750.000 evra, koju je testamentom zaveštao bračni par srpskog porekla iz Kanade Đuro i Ilinka Trifunović, a ta sredstva su uložena u uređenje više odeljenja ove zdravstvene ustanove, kao i za nabavku medicinske opreme“, glasila je tadašnja vest.

Bračni par Trifunović je poreklom iz Kosova u Dalmaciji, odakle su otišli u Kanadu.

– To je čin bez presedana. Tako nešto se nije dogodilo, bar u poslednjih 30 godina koliko sam ja u zdravstvu – rekao je tada dr Radoje Simić.

Testamentom su svoju životnu ušteđevinu zaveštali bolesnoj deci, što je tada bila najveća pojedinačna donacija nekoj zdravstvenoj ustanovi u Srbiji za poslednjih 30 godina, a ovom Institutu od kada postoji.

Sudeći po čitulji koja je objavljena na kanadskom sajtu za posthumna opraštanja, Ilinka i Đuro su bili u skladnom braku preko 55 godina, a oboje su bili aktivni članovi srpske zajednice u dijaspori i pomagali svom narodu i za života. Ilinka je imala dve sestre koje su tada živele u Engleskoj, a ona i Đura imali su rođake, unučiće i praunučuće, ali su odlučili da novac ne ostave članovima porodice nego srpskoj deci.

Zahvaljujući njima, Institut za majku i dete tada je potpuno obnovio odeljenje dečije patologije, jedino odeljenje dečije patologije na Balkanu.

Rođaka bračnog para Trifunović tada je izjavila da joj je puno srce zbog njihovog velikog dela.

– Veoma sam ponosna i srećna zbog toga što će njihova donacija pomoći najmlađim pacijentima u Institutu za majku i dete. Ujak i ujna nisu imali dece, pa im je upravo zbog toga bila želja da pomognu ovakvoj ustanovi – rekla je ona.

Izvor: kurir.rs